Orice exceptare acordata de la plata accizei suplimentare la carburanti introdusa de la 1 aprilie trebuie compensata prin masuri "cu impact puternic", astfel incat sa nu puna in pericol tinta de deficit bugetar asumata de Guvern, a declarat seful misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter, transmite Mediafax.

"Acciza la combustibil este un element important pentru atingerea obiectivelor de deficit bugetar si orice decizie de a acorda exceptii pentru transportatori sau pentru camioane de tonaj ridicat ar crea un gol fiscal care ar trebui compensat cu masuri cu impact puternic, astfel incat deficitul bugetar pentru acest an si pentru urmatorul sa fie atinse", a declarat Schaechter, prin telefon de la Washington, intrebata despre decizia Guvernului de a acorda transportatorilor o scutire de la majorarea accizei pentru carburanti. 

Guvernul si-a asumat in acordul cu FMI incadrarea intr-un deficit bugetar de 2,2% din PIB pentru acest an. 

Romania a beneficiat de increderea pietelor financiare in contextul volatilitatii inregistrate pe pietele emergente la inceputul anului, iar autoritatile nu trebuie sa puna in pericol aceasta incredere, a afirmat oficialul FMI. 

"Atingerea angajamentelor fiscale este deosebit de importanta intr-un climat global in care pietele au acordat Romaniei incredere puternica", a spus Schaechter. 

Majorarea accizei pentru carburanti, de 7 eurocenti pe litru, a intrat marti in vigoare, avand ca efect cresterea cu 0,41 lei/litru a pretului la benzina cu plumb si fara plumb, motorina si petrolul folosit drept combustibil pentru motor (kerosen), potrivit estimarilor Ministerului Finantelor. 

Potrivit calculelor anuntate anterior, acciza pe carburanti va aduce la buget circa 2,5 miliarde lei. 

Premierul Victor Ponta a declarat recent ca transportatorii corecti, care isi desfasoara activitatea legal, vor beneficia de o restituire de 4 centi din cei 7 centi, suma care va fi achitata trimestrial si pe baza facturii de achizitionare a carburantului.  El a precizat ca actul normativ care va reglementa acest sistem va fi aprobat miercuri de Guvern. 

Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) a comunicat anterior ca recuperarea unei parti din acciza pentru carburanti platita de transportatori trebuie sa se faca intr-un mod simplu si eficient, urmarind modelul taxei pe valoarea adaugata (TVA). Transportatorii sustin ca prin metoda propusa de ei atat statul, cat si firmele din domeniu pot avea o evidenta clara a sumelor care fac obiectul returnarii.