Oficiali de la Berlin au declarat ca este probabil ca investitorii privati sa sufere noi pierderi legate de detinerile de obliga¬tiuni suverane elene, peste cele de 21% convenite in iulie, potrivit The Telegraph. Nivelul exact al acestor pierderi va depinde de concluziile inspectorilor CE/FMI care si-au incheiat misiunea la Atena, scrie Ziarul Financiar.

Delegatia CE/BCE/FMI a anuntat marti ca Grecia va primi urmatoarea transa de imprumut, de 8 miliarde euro, in luna noiembrie, dupa ce rapoartele troicii vor fi avizate de catre ministrii finantelor din zona euro si Consiliul Director al FMI. "Multe s-au intamplat din iulie. Grecia nu si-a respectat angajamentele, astfel incat putem considera ca reevaluarea in scadere a datoriilor cu 21% nu mai este suficienta", a spus una dintre surse.

Premierul grec confirma discutiile

Grecia discuta cu partenerii din zona euro despre reducerea poverii datoriilor, a declarat miercuri premierul elen George Papandreou, adaugand ca speră ca vor aparea solutii curajoase pentru rezolvarea crizei la reuniunile UE si G20, transmite Reuters.

Ministrul german de finante Wolfgang Schauble a declarat pentru Frankfurter Allgemeine ca revizuirea initiala este probabil prea mica, iar bancile trebuie sa aiba suficient capital pentru a suporta la nevoie pierderi mai mari. La Berlin au circulat estimari privind o reducere de 60% a datoriilor catre creditorii privati.

Germania poate deschide o cutie a Pandorei

Schimbarea politicii germane seamana cu cea de anul trecut, cand cancelarul Angela Merkel a propus pentru prima oara revizuirea in scadere a valorii obligatiunilor suverane elene, ceea ce a dus la un nou puseu al crizei si a obligat Irlanda sa ceara ajutor financiar international.

"Poate avea loc un efect al bulgarelui de zapada. Pietele isi vor indrepta instantaneu atentia asupra Portugaliei, unde randamentul obligatiunilor pe doi ani a ajuns la 17%", a declarat Andrew Roberts, director in domeniul creditelor la RBS.

Obligatiunile Greciei pe termen de zece ani sunt tranzactionate cu un discount de 60% pe piata, dar bancile europene nu trebuie sa revizuiasca in scadere activele atata timp cat nu are loc un default oficial, iar datoriile fac parte din portofoliul de imprumuturi pe termen lung. Pericolul apare daca bancile sunt obligate sa "cristalizeze" daunele inainte de a-si majora capitalul.

Germania risca sa deschida o cutie a Pandorei cu aceasta propunere, considera Marcel Alexandrovici, analist la Jefferies Fixed Income. "Ar fi un dezastru, un semnal ca plasamentele in obligatiuni suverane nu sunt sigure. Investitorii isi vor retrage plasamentele din Portugalia, Irlanda, Spania si Italia", a avertizat Alexandrovici. Analistul a aratat ca Franta este impotriva, ca si Banca Centrala Europeana. "Ei stiu ca bancile au nevoie de timp pentru a se adapta. Nu cred ca Europa va apasa pe tragaci", a adaugat analistul.C

Citeste si

Planul secret al UE. Barroso cere recapitalizarea urgenta a bancilor