El s-a referit astfel la initiativa legislativa cu privire la preluarea de catre banca a casei depusa garantie in cazul in care debitorul nu-si mai poate achita ratele.

"Fac o incursiune in initiativele legislative si ma intreb: Cine va mai acorda credite imobiliare daca se preconizeaza prin lege ca rambursarea acestora se va face in cladiri. Cred ca o asemenea initiativa legislativa omoara din start orice dezvoltare in viitor a creditului imobiliar si constructiile de locuinte in general. (...) Generozitatea manifestata pentru rezolvarea unor probleme de stoc, afectand sever volumul si conditiile de creditare, va afecta creditarea in viitor", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de Agerpres.

Acesta a reamintit faptul ca banii acordati de banci sub forma de imprumut sunt, de fapt, banii deponentilor. "Acesti deponenti care suntem tot noi, ii asteptam inapoi sub forma de bani, nu sub forma altceva, de ferestre sau cosuri de casa, si ii asteptam si cu dobanda, pentru ca altfel suntem nemultumiti", a subliniat seful BNR.

Potrivit guvernatorului, bancile urmaresc sa faca plasamente care sa le permita asigurarea unui flux de venituri si restituirea si remunerarea corespunzatoare a depozitelor si nu acumularea de proprietati imobiliare depuse garantie de debitori.

"Chiar doresc sa scape de ele. Bancile nu sunt dezvoltatori imobiliari, nu sunt niciun fel de dezvoltatori. Daca intra in alte domenii, nu numai ca pacatuiesc, ci pierd, pentru ca nu au specialisti. Nu sunt nici agentii imobiliare si nici institutii de binefacere", a mai spus Mugur Isarescu.

Mai mult, guvernatorul BNR sustine ca "solutii de genul: credit dupa nevoi, rambursari dupa disponibilitati, dezechilibreaza relatia dintre debitori si creditori dar si pe cea dintre debitorii actuali si cei viitori".

"Nu cred ca avem niciun drept sa ii impovaram pe viitorii solicitanti de credite, debitorii viitori, pentru povara, uneori, a greselilor din trecut si din prezent", a adaugat Isarescu.

Pe de alta parte, guvernatorul BNR mai spune ca, din punct de vedere al situatiei debitorilor, uneori bancile trebuie sa manifeste "cel putin intelegere" si sa imparta povara.