Imobilele se afla in administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte, a unor ministere sau consilii judetene, fiind date in folosinta gratuita unitatilor de cult.

In baza unor proiecte de hotarari pregatite de Guvern, aceste imobile vor fi trecute insa fara plata in proprietatea BOR.

Coform documentelor, printre imobilele care vor fi transmise fara plata Bisericii Ortodoxe Romane se numara cladirea fostului Parlament al Romaniei, din Dealul Mitropoliei, cu un teren aferent in suprafata de 17.690 metri patrati, precum si un nivel din blocul P5B, aflat in Piata Unirii din Bucuresti, avand o suprafata desfasurata de 9.117 metri patrati.

In 1996, Guvernul a decis ca fostul sediu al Palatului Parlamentului, aflat in proprietatea statului si administrarea Camerei Deputatilor, sa fie transmis in administrarea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane. Imobilul a fost folosit pentru amenajarea unui muzeu de arta religioasa, a unei biblioteci, precum si pentru organizarea unor manifestari publice.

Printre imobilele care vor mai fi transferate fara plata in proprietatea BOR se mai afla complexul hotelier Tismana (judetul Gorj), un hotel cu restaurant, birouri si teren aferent de 3483 metri patrati din municipiul Drobeta-Turnu Severin, precum si cinci pavilioane din incinta manastirii Rachitoasa (judetul Bacau), unde a functionat un centru de asistenta sociala.

De asemenea, vor mai fi transferate 11 cladiri din comuna Slobozia (judetul Giurgiu).

Biserica Ortodoxa Romana va mai primi in proprietate din partea Guvernului, printre altele, un teren de 16.250 metri patrati din municipiul Alba-Iulia si un alt teren in suprafata de 1.676 metri patrati din municipiul Tulcea.

In total, Guvernul va transfera, fara plata, din proprietatea publica si administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte in proprietatea BOR un numar de 33 cladiri, cu terenuri aferente in suprafata de peste 26 hectare, si alte terenuri cu suprafata totala de peste 6 hectare.

In documente se arata ca, dupa anul 1990, din dorinta de a repara in parte abuzurile regimului comunist si pentru a veni in sprijinul activitatii sociale, culturale, spirituale si educationale a cultelor, o serie de imobile au fost transmise in folosinta gratuita a unitatilor de cult.

"Experienta ultimilor ani a dovedit faptul ca respectivele bunuri imobile, aflate in domeniul public sau privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale, nu numai ca au fost folosite conform destinatiei pentru care au fost transmise, dar au si stat la baza unor proiecte de o deosebita importanta pentru comunitatile care le deservesc", arata Guvernul in nota de fundamentare a proiectelor de hotarari.

Secretariatul de Stat pentru Culte a preluat de la Ministerul Culturii sarcina aprobarii cererilor de transmitere a imobilelor respective in proprietatea unitatilor de cult.

"In analizarea acestor cereri s-a urmarit verificarea indeplinirii conditiilor prevazute de lege, precum si respectarea destinatiei pentru care imobilul a fost primit in folosinta gratuita, situatia juridica a acestor imobile, titlul cu care sunt detinute de catre unitatile de cult, precum si identificarea exacta a acestor bunuri", se mai arata in proiectele de acte normative.

Secretariatul de Stat pentru Culte precizeaza totodata ca imobilele respective nu fac obiectul unor cereri de restituire si ca "Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane sprijina aceste proiecte".