Printr-o decizie din decembrie 2007, Comisia Europeana a declarat contrare dreptului concurentei comisioanele interbancare multilaterale (CIM-uri) aplicate in cadrul sistemului de plata cu carduri MasterCard.

CIM-urile corespund unei parti din pretul unei operatiuni cu cardul de plata, retinute de banca de emitere a cardului. Costul CIM-urilor este imputat comerciantilor in cadrul mai general al comisioanelor care le sunt facturate pentru utilizarea cardurilor de plata de catre institutia financiara care le administreaza operatiunile.

Comisia a retinut ca CIM-urile au ca efect stabilirea unui nivel minim al comisioanelor facturate comerciantilor si, pentru acest motiv, constituiau o restrangere a concurentei prin preturi.

Prin aceste comisioane interbancare multilaterale (CIM), institutia bancara care a emis cardul cu care se efectueaza o plata retine un procent din plata respectiva, costul CIM-urilor fiind suportat de catre comercianti.

In 2012, MasterCard a contestat in instanta decizia Comisiei Europene, insa Tribunalul UE a mentinut hotararea institutiei euroepene. Ulterior, MasterCard a depus recurs la Curtea de Justitie, care, la randul sau, a mentinut sentinta data de instanta anterioara.

Curtea a aratat ca Tribunalul a luat in considerare caracterul dual al sistemului, si a analizat rolul CIM-urilor in echilibrarea segmentelor "emitere" si "acceptare" ale sistemului MasterCard, admitand existenta unor interactiuni intre aceste doua segmente.

Curtea de Justitie explica faptul ca MasterCard nu a reusit sa dovedeasca existenta unor avantaje semnificative care sa decurga din aplicarea comisioanelor interbancare. Totodata, instanta a subliniat ca sistemul de plati MasterCard nu este afectat de eliminarea comisioanelor.

Curtea a aratat ca Tribunalul a procedat in hotararea sa la o examinare detaliata pentru a determina in special daca CIM-urile limiteaza presiunea pe care comerciantii o pot exercita asupra bancilor de acceptare la negocierea comisioanelor facturate de acestea din urma. Tribunalul a putut concluziona, asadar, in mod intemeiat ca CIM-urile au efecte de restrangere a concurentei.