In prezent plafonul de scutire la plata TVA este de 35.000 de euro, la cursul de schimb al BNR, valabil la data aderarii Romaniei la UE (circa 3,3 lei pentru un euro). Pragul va creste astfel de la 119.000 lei la 220.000 lei. 

"Masura va conduce la reducerea numarului persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in vederea imbunatatirii administrarii fiscale a acestor persoane si combaterii mai eficiente a evaziunii fiscale. Pe de alta parte, masura are ca efect simplificarea obligatiilor in materie de TVA ale persoanelor impozabile care realizeaza o cifra de afaceri anuala inferioara plafonului de 220.000 lei, avand in vedere ca acestea nu mai au obligatia depunerii de deconturi de TVA", arata reprezentantii Ministerului Finantelor, in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta privind modificarea Codului Fiscal. 

Proiectul propune si eliminarea limitarii dreptului de deducere a TVA la achizitia de vehicule, de 50%, pentru autoturismele utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii economice a persoanei impozabile.  Executivul a decis in primavara anului 2009 sa elimine deductibilitatea TVA, iar la finele anului trecut a stabilit ca aceste cheltuieli pot fi deductibile in proportie de 50%.  Pe de alta parte insa, in cazul celor care nu utilizeaza autoturismul exclusiv in scopul activitatii economice, sfera limitarii deducerii TVA se extinde si asupra leasingului, inchirierii, reparatiilor, intretinerii si altor cheltuieli legate de acesta. 

Totodata, pentru facilitarea transferului creantelor neperformante din sectorul bancar, Ministerul Finantelor propune acordarea unei deduceri la calculul profitului impozabil, prin intermediul provizioanelor fiscale, pentru contribuabilii cesionari care achizitioneaza aceste creante, in vederea recuperarii. 

Prin urmare vor fi deductibile cheltuielile cu ajustarile pentru deprecierea creantelor preluate, in limita diferentei dintre valoarea nominala a creantei preluate si pretul de achizitie al acesteia, dupa indeplinirea unor conditii specifice provizioanelor fiscale, legate de inregistrarea pe venituri a creantelor respective, de neexistenta unor relatii de afiliere sau de perioada de inregistrare. 

Proiectul include si eliminarea obligatiei contribuabilului de determinare a castigului net trimestrial/pierderii nete trimestriale din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, precum si eliminarea obligatiei contribuabilului de a calcula si vira impozitul reprezentand plata anticipata trimestriala in contul impozitului pe castigul net anual impozabil, pe baza declaratiei de impunere trimestriala. Contribuabili vor fi obligati sa determine castigul net anual din transferul titlurilor. 

Pacura si produsele energetice asimilate acesteia din punct de vedere al accizelor, din productie nationala sau importuri, vor fi marcate si colorate, cu scopul reducerii evaziunii fiscale.  Astfel, vor fi interzise utilizarea, transportul, detinerea in afara antrepozitului fiscal si vanzarea pacurii nemarcate.  Interdictiile nu vizeaza si pacura destinata exportului sau livrata catre sau de la Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale.  "Cheltuielile pentru marcarea si colorarea pacurei sunt nesemnificative, aproximativ 1 leu/1.000 litri", noteaza reprezentantii MFP.  Proiectul MFP a fost lansat in dezbatere publica.