"Acest procent este pe de o parte ingrijorator de mare, insa, in acelasi timp, este o reflexie coerenta a realitatii si a efectelor crizei asupra nivelului de trai. In lunile aprilie-mai ale acestui an declarau ca ar avea veniturile scazute 37% dintre romanii din mediul urban. Acest procent a crescut semnificativ in ultimele trei luni, grupul celor ce au inregistrat diminuari ale veniturilor marindu-se cu 15 puncte procentuale", se mentioneaza in studiu.

Daca in aprilie-mai descresterea era indicata doar de persoanele de peste 35 de ani, cu nivel scazut de educatie, de muncitori calificati sau necalificati, in lunile iulie-august plaja celor afectati s-a largit, scaderea veniturilor fiind resimtita si de persoanele de peste 25 ani, cu educatie si venituri medii sau scazute.

Doua treimi dintre cei intervievati au raspuns ca sunt in cautarea unor noi surse de venit, optiune cel mai mult intalnita printre persoanele care au inregistrat scaderea venitului si care prin aceasta metoda vor sa compenseze descresterea.

Pentru a face fata diminuarii veniturilor, 50% dintre romani au redus cheltuielile pentru anumite categorii de produse si servicii, precum alimente, utilitati si cele legate de vacante si concedii.

In plus, nici electrocasnicele sau piesele de mobilier nu mai sunt o prioritate, si nici accesoriile vestimentare.

Mai mult, 29% din cei intervievati sustin ca se gandesc sa mearga la munca in strainatate, pentru a castiga mai multi bani, printre acestia regasindu-se in principal romanii fara loc de munca, precum si cei cu un nivel mai scazut de educatie sau venit.

Studiul 360insights a fost realizat pe un esantion de 800 de persoane, reprezentativ la nivel urban, pe persoane cu varste cuprinse intre 16 si 64 ani. Culegerea datelor a avut loc in lunile iulie-august 2010.