Decizia este cu atat mai importanta cu cat vorbim despre un credit ipotecar cu valoare mare si luat pe o perioada lunga de timp.

Potrivit avocatului sau, clientul a luat in 2008 un credit ipotecar in valoare de 100.000 de franci elvetieni pe o perioada de 30 de ani, cu o dobanda variabila de 5,7%.

In contractul initial era prevazut ca dobanda este variabila in conformitate cu "politica bancii" si ca ea poate fi modificata "unilateral de banca, fara a exista consimtamantul clientului". Omul a observat ca banca ii majora dobanda desi pe pietele internationale dobanzile la franci elvetieni erau in scadere, ba chiar se apropiau de zero. Asa ca a decis sa se duca in instanta. Dupa 5 ani de procese, miercuri, Curtea Suprema a dat hotararea definitiva si irevocabila.

Barbatul a obtinut in instanta modificarea metodei de calcul a dobanzii. Ea va fi trecuta transparent in contract sub forma "marja de 3%"plus indiciel LIBOR , care in prezent este de 0,24%.

Pentru un credit similar luat astazi diferenta dintre o rata cu dobanda de 6,99% si una cu dobanda de 3,24% este de 230 de franci pe luna. In cazul clientului in cauza , economia ar putea fi si mai mare.

Potrivit bancii "cazul de fata nu este o practica generala si nici o concluzie". "Pentru un grup numeros de clienti, OTP Bank a initiat si a gasit solutii agreate si semnate de acestia", au declarat reprezentantii bancii.

Potrivit bancii "cazurile nesolutionate ce ajung in instanta nu reprezinta o practica des intalnita, numarul clientilor care au gasit rezolvare in urma discutiilor purtate cu reprezentantii bancii fiind considerabil mai mare".