"Aproximativ patru miliarde de euro reprezinta rezervele minime obligatorii in valuta, la actuala rata de 14%. 500 de milioane de euro ar fi insemnat reducerea cu doua puncte procentuale. La lei, cele doua puncte de reducere inseamna trei miliarde de lei", a precizat guvernatorul BNR, citat de Agerpres.

BNR a decis miercuri reducerea ratei rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei, de la 10% la 8%, si mentinerea ratei la valuta la 14%.

Decizia a fost luata in contextul in care "creditarea in moneda nationala si-a consolidat traiectoria ascendenta, inclusiv ca urmare a masurilor de relaxare a politicii monetare (...) Ratele dobanzilor la creditele noi au atins niveluri minime istorice atat pe segmentul populatiei, cat si pe cel al societatilor nefinanciare. Stocul de credite in valuta s-a diminuat in continuare pe fondul intensificarii operatiunilor de eliminare a imprumuturilor neperformante din bilanturile institutiilor de credit. Ponderea imprumuturilor in lei s-a majorat la 45% din totalul creditului acordat sectorului privat, comparativ cu 35,6% in luna mai 2012, mentinerea tendintei ascendente a acestora fiind de natura sa determine intrarea dinamicii anuale reale a creditului total in teritoriu pozitiv", a explicat Mugur Isarescu.

Guvernatorul BNR a mentionat, in repetate randuri, ca banca centrala se afla in proces de aliniere a ratelor rezervelor minime obligatorii la nivelurile din Uniunea Europeana, respectiv 2%. Recent, el a precizat ca BNR are nevoie, in acest sens, de un an - un an si jumatate. "Volumele importante implicate de reducerea ratelor RMO si impactul potential asupra cursului de schimb fac necesara o abordare graduala a procesului, posibil pe o perioada de 1 an - 1 an si jumatate", a subliniat Isarescu.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, miercuri, si reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75% pe an, de la 2% pe an, incepand cu data de 7 mai 2015.