Astazi, a fost randul CEC sa anunte renuntarea la aceste comisioane. Iata cum suna anuntul oficial facut de banca de stat: CEC Bank elimina incepand de luni comisionul de rambursare anticipata la toate creditele de consum noi, pentru a se alinia la prevederile unei directive europene care devine obligatorie pentru toate statele membre de la 11 iunie.

In cazul CEC, pentru creditele de nevoi personale cu asigurare de viata si somaj, inca de la lansarea lor din luna decembrie 2009, nu s-a perceput comision de rambursare anticipata.

BCR a anuntat saptamana trecuta ca renunta la taxa de plata in avans la creditele de consum fara garantie (de nevoi personale, auto etc.), conform cerintelor europene.

Astfel, clientii au posibilitatea sa ramburseze anticipat, partial sau total, creditele negarantate cu dobanda variabila, contra unui comision de 0%. Insa, in cazul creditelor negarantate cu dobanda fixa, comisionul este de maximum 1%.

Incepand cu data de 26/04/2010, BCR a implementat un comision de rambursare anticipata de 1% din suma rambursata in avans, respectiv 0,5% (daca rambursarea anticipata are loc in ultimul an al contractului de credit), dar nu mai putin de 65 de lei - pentru creditele negarantate cu dobanda fixa si elimina comisionul de rambursare anticipata - pentru creditele negarantate cu dobanda variabila.

In situatia in care, pentru creditele negarantate cu dobanda fixa, diferenta intre rata dobanzii convenita initial si rata dobanzii la care banca poate acorda credite la momentul la care intervine rambursarea anticipata depaseste nivelul stabilit initial pentru comisionul de plata anticipata, banca are dreptul de a modifica nivelul acestui comision.

Noul comision se aplica doar creditelor negarantate nou acordate si nu are impact asupra creditelor negarantate aflate in derulare. Pentru acestea din urma, la rambursarea anticipata se va percepe comisionul de rambursare anticipata stipulat in contractul de credit initial semnat de client.

Nu toate bancile sunt la fel de grabite sa elimine "taxa" de plata anticipata.

Totusi, unele au redus-o! “Piraeus Bank Romania va implementa modificarile stabilite prin directiva europeana imediat ce prevederile acesteia vor fi transpuse in legislatia din Romania. Pentru a veni in intampinarea noilor regulamente si a cerintelor clientilor nostri am plafonat deja la 1% comisionul de rambursare anticipata pentru acele produse de creditare lansate anul acesta de banca noastra”, au declarat pentru incont.ro reprezentantii Piraeus.

Comunitatea bancara trebuie sa aplice, din luna iunie, limitarea la 1% a comisionului de rambursare anticipata pentru creditele de consum negarantate, cu valori cuprinse intre 200 si 75.000 euro, potrivit unei directive a Comisiei Europene (CE).

Directiva 2008/48/CE prevede ca obligatia bancii de limitare a comisionului de rambursare anticipata nu este aplicabila in privinta contractelor de credit garantate cu ipoteca asupra unui bun imobil sau garantii similare, a contractelor de credit pentru dobandirea/pastrarea proprietatii unui imobil sau a celor a caror valoare este mai mica de 200 de euro si, respectiv, mai mare de 75.000 de euro.

ANPC a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta care extinde prevederile Directivei 2008/48/CE, astfel incat se aplica tuturor contractelor de credit, inclusiv creditelor ipotecare si imobiliare, indiferent de valoarea totala a creditului, precum si contractelor de leasing.

Totodata, proiectul presupune aplicarea prevederilor si contractelor aflate in derulare, nu numai pentru cele incheiate dupa data intrarii in vigoare.

Asftel, bancile ar trebui sa modifice pana in luna septembrie aproape toate contractele de credit incheiate cu populatia pentru a le adapta la noile reglementari UE si nu vor mai putea incasa comisioane la rambursarile anticipate pentru imprumutrile cu dobanda variabila, iar la celelalte - comisioanele sunt limitate la 1%.