"Mi se pare cel mai important subiect, nu numai al zilei, dar un subiect care, dupa ce va deveni realitate, va avea un impact foarte mare asupra romanilor, incepand cu 2015", a spus seful statului. 

El a precizat ca doreste sa ofere o serie de explicatii, dupa ce a semnat decretul de promulgare.

Traian Basescu a mentionat ca legea este extrem de simpla si nu pune nicio problema de neconstitutionalitate.

"Nu m-as hazarda sa trimit la Curtea Constitutionala o lege din patru articole, m-as pune intr-o situatie penibila, sa imi spuna Curtea ca este constitutionala", a precizat presedintele. 

Presedintele Traian Basescu a aratat ca "de astazi, cei care au solicitat un CAS mai mic, il au, dar trebuie sa stii, intotdeauna, exact ce iti doresti". 

"Politicienii care au facut-o demagogic, mincinos, fara sa ii intereseze sau stiind ca nu exista resursa, dar facand-o, as vrea sa ii vad la anul. Anul acesta vor merge in alegeri, dar as vrea sa ii vad in 2015-2016. Eu, mai mult decat am facut, din punct de vedere institutional, nu aveam ce sa fac", a mai aratat Traian Basescu, amintind ca a retrimis legea la Parlament si a cerut sa se arate foarte clar sursele de finantare pentru deficitul suplimentar. 

Despre varianta trimiterii legii la Curtea Constitutionala, seful statului a precizat ca, "fara sa existe elemente minime de constitutionalitate in lege, depaseste capacitatea sa de a absorbi o trimitere foarte rapida, inapoi, de la Curte, cu respingerea observatiilor". 

Traian Basescu a mai aratat in declaratia de presa ca, "anul acesta, Guvernul nu are probleme in a acoperi deficitul si va putea sa plateasca pensiile fara nicio problema, dar pentru anul 2015, deficitul fondului de pensii va creste de la 12,5 miliarde de lei, la 17,5 miliarde de lei, ceea ce inseamna un efort suplimentar de la buget de cinci miliarde de lei"

Presedintele a mai aratat ca una dintre solutiile Guvernului ar fi, "foarte probabil, anularea reducerii CAS, imediat dupa alegerile prezidentiale, iar a doua solutie, cresterea taxelor". 

"Nu exista solutii, nu exista alternativa la una dintre cele doua masuri, cum, daca ai fantezie, iti poti imagina o revenire partiala, la 3% a CAS si introducerea unei noi taxe. V-am dat cele doua variante seci", a spus Basescu. 

Camera Deputatilor, in calitate de for legislativ decizional, a adoptat, in 9 septembrie, in forma initiala, legea privind reducerea CAS cu cinci punte procentuale la angajator, respingand, cu 307 voturi "pentru", 7 "impotriva" si 5 abtineri, cererea presedintelui Traian Basescu de reexaminare a acestui act normativ. 

La vot au fost prezenti si prim-ministrul Victor Ponta si ministrul de Finante, Ioana Petrescu, care a cerut deputatilor sa adopte aceasta masura. 

Cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu la legea privind reducerea CAS cu 5% la angajator a fost respinsa anterior de Comisia de buget a Camerei Deputatilor. 

Proiectul pentru modificarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal vizeaza diminuarea cotelor platite de angajatori, in functie de conditiile de munca, pentru contributia de asigurari sociale datorata bugetului asigurarilor sociale de stat, dupa cum urmeaza: 15,8% (de la 20,8%) pentru conditii normale de munca, 20,8% (de la 25,8%) pentru conditii deosebite de munca si 25,8% (de la 30,8%) pentru conditii speciale de munca si pentru alte conditii de munca. 

In cererea de reexaminare, seful statului arata ca in anul 2014 deficitul bugetului asigurarilor sociale de stat este de 12,519 miliarde de lei, iar prin diminuarea cotelor platite de angajatori, in functie de conditiile de munca, pentru contributia de asigurari sociale datorata sistemului public de pensii, deficitul curent va creste cu impactul financiar negativ estimat in expunerea de motive a actului normativ, care variaza intre 4,860 de miliarde de lei in 2015 si 5,564 de miliarde de lei in 2018, ajungandu-se la un deficit de peste 18 miliarde lei la fondul de pensii, pentru anul 2015.