Cotele de contributii de asigurari sociale la angajat, de la 10,5% la 7,5%, si la angajator, de la 15,8% la 13,5%, nu vor mai scadea din ianuarie 2017, cum era prevazut in proiectul din luna februarie, ci de la 1 ianuarie 2018, conform noului proiect prezentat miercuri de Guvern si citat de Mediafax.

In proiectul prezentat in urma cu o luna, reducerea acestor contributii de asigurari sociale era prevazuta sa fie aplicata incepand cu anul 2017. In noul proiect, prezentat, miercuri, de Guvern, termenul pentru reducerea contributiilor este ianuarie 2018.

Documentul mentine celelalte prevederi, si anume introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunara de calcul a CASS de la 1 ianuarie 2016, eliminarea deducerii CASS de la calculul impozitului pe venit de la 1 ianuarie 2016, introducerea obligatiei de plata a CAS si CASS pentru toate persoanele fizice care realizeaza venituri, majorarea sumei neimpozabile lunare avute in vedere la stabilirea impozitului pe venitul din pensii incepand cu 1 ianuarie 2016.

Ponta: TVA standard de 20% si TVA pentru alimente de 9% inseamna o medie sub 18%, una dintre cele mai reduse din UE

Reducerea cotei de standard a TVA la 20% si reducerea TVA la 9% la alimentele de baza conduc la o medie a TVA sub 18%, una dintre cele mai reduse cote ale TVA din statele europene, a declarat premierul Victor Ponta.

"Vreau sa precizez de pe acum, ca sa nu apara un concurs, ca si in copilarie. Noi am zis 20%, altii au zis 19%. Noi zicem 18%, ei zic 17% si jucam asa un joc... nu stiu cum se numea prin alte zone ale tarii, stiu cum se numea in Bucuresti. In acest moment prin 20% cota standard si 9% cota pentru anumite produse, media va fi sub 18%. Deci, suntem undeva sub partea de jos tarilor europene in ceea ce priveste cota de TVA", a declarat prim-ministrul Voctor Ponta, la inceputl sedinsei de adoptarea a noului Cod Fiscal.

Ponta a adaugat, in context, ca majorarea TVA de la 19 la 24% a fost comisa de "criminali", care apar acum la televizor sa explice cum vor reduce aceasta taxa.

Romania are in prezent una dintre cele mai ridicate cote standard de TVA din UE, taxa fiind mai mare doar in Croatia (25%), Danemarca (25%), Suedia (25%) si Ungaria (27%).

Anterior, Ponta anuntase ca Guvernul intentioneaza sa reduca taxa pe valoarea adaugata din luna iunie, urmand insa sa decida daca va fi diminuata cota standard de TVA, de la 24% la 20%, sau TVA la produse alimentare de baza, de la 24% la 9%.

Ulterior, la intrebarile presei, Ponta a precizat ca in aprilie va fi luata decizia pentru ca TVA sa fie redusa mai devreme cu sase luni fata de termenul stabilit initial, de 1 ianuarie 2016.

"Avem datele pe primul trimestru, care sunt extrem de pozitive legate de incasari la buget, si putem in mod real - 99% am spus pentru ca trebuie sa discutam cu institutiile financiare internationale, sa le aratam aceste date - sa devansam fata de 1 ianuarie, cand intra in vigoare tot Codul Fiscal, o masura legata de reducerea TVA, dar nu putem sa le facem pe amandoua, adica si de la 24 la 20 tot TVA-ul, si de la cat este acum la 9% pentru produsele agricole. Putem doar una dintre ele, ca sa nu riscam si sa avem vreun dezechilibru bugetar. Pana pe 15 aprilie, facem o analiza si atunci decidem care din cele doua masuri, anticipate fata de 1 ianuarie - pentru ca la 1 ianuarie, prin Codul Fiscal, amandoua vor intra in vigoare - este mai utila pentru dezvoltare si ca semnal. Daca o adoptam in aprilie, cred ca din 1 iunie se aplica", a spus Ponta, citat de Mediafax.

Proiectul Codului Fiscal prevede reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20%, incepand cu 2016, si la 18%, incepand cu 2018. In acelasi timp, lista produselor pentru care Guvernul promite TVA de 9%, si care a inclus initial doar painea, carnea, pestele, legumele si fructele, a fost extinsa prin includerea si altor produse, precum lapte, oua, animale si pasari vii, releva proiectul actualizat de Cod Fiscal, care urmeaza sa fie aprobat, miercuri, de Executiv.

Populatia, obligata sa achite impozit si pentru terenul ocupat de locuinte

Populatia va fi obligata sa achite impozit si pentru terenul ocupat de constructiile pe care le detine, inclusiv locuinte, Guvernul precizand, in proiectul Codului Fiscal aprobat miercuri, ca introducerea noului impozit va avea un impact asupra veniturilor persoanelor fizice.

Impozitarea terenurilor pe care sunt construite cladiri a fost avuta in vedere de Guvernul Boc, dar nu a mai fost aplicata, fiind insa introdusa acum de actualul Executiv prin proiectul noului Cod Fiscal.

"O alta masura care va avea impact asupra veniturilor persoanelor fizice este eliminarea scutirii pentru terenul de sub constructii", arata Guvernul in nota de fundamentare a proiectului, la capitolul privind taxele si impozitele locale, noteaza Mediafax.

Actualul Cod Fiscal stabileste ca impozitul pe teren nu trebuie datorat pentru terenul aferent unei cladiri si pentru suprafata de teren care este acoperita de o cladire.

Cota unica, redusa la 14% si taxare inversa pentru cladiri si terenuri

Mai sunt prevazute introducerea taxarii inverse pentru livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare, incepand cu 1 ianuarie 2016, stabilirea unei cote de impozitare diferentiate a microintreprinderilor, in functie de numarul de salariati, de 1% pentru microintreprinderile care au peste 2 salariati inclusiv, 3% pentru microintreprinderile care au un salariat, 3% + 1.530 lei trimestrial pentru microintreprinderile care nu au salariati si 3% pentru microintreprinderile aflate in dizolvare urmata de lichidare, inactivitate temporara, nedesfasurarea de activitati, majorarea pragurilor pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor, la 75.000 euro din 2017, 85.000 euro din 2018, 100.000 euro din 2019.

Proiectul Codului Fiscal mai prevede reducerea cotei de impozit pe profit de la 16% in prezent la 14% incepand cu 1 ianuarie 2019, educerea cotei de impozit pe venit de la 16% in prezent la 14% incepand cu 1 ianuarie 2019, reducerea cotei de impozit pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti de la 16% in prezent la 14% incepand cu 1 ianuarie 2019, eliminarea impozitului pe dividende incepand cu 1 ianuarie 2016, diminuarea nivelului accizelor la principalele produse energetice (motorina, benzina fara plumb si benzina cu plumb), reasezarea nivelurilor accizelor pentru alcool si bauturile alcoolice, eliminarea din sfera de impozitare atat a titeiului din productia interna, cat si a produselor care in prezent se regasesc la Capitolul II „Alte produse accizabile” (cafea, bijuterii, confectii din blanuri, autoturisme etc.), eliminarea impozitului pe constructii speciale incepand cu 1 ianuarie 2016.

Executivul renunta sa mai majoreze taxele locale, dar obliga primarii la indexare anuala

Guvernul a renuntat sa mai creasca valorile impozabile pe locuinte, terenuri si masini, raportat la inflatie, majorare introdusa in proiectul din martie, si a decis sa pastreze cifrele anuntate in februarie, hotarand insa ca impozitele sa fie indexate de primari anual, nu la 3 ani ca in prezent. Indexarea va fi raportata la nivelul inflatiei din anul anterior.

In prezent, Codul Fiscal stabileste ca, in cazul oricarui impozit sau oricarei taxe locale care consta intr-o anumita suma in lei sau care este stabilita pe baza unei anumite sume in lei, sumele respective se indexeaza o data la 3 ani, tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima indexare, prin hotarare de guvern.

In varianta din luna februarie a proiectului de Cod Fiscal, era mentinuta regula ca taxele locale sa fie indexate o data la trei ani, pana la data de 30 aprilie a anului anterior celui pentru care se aplica indexarea, dar cu amendamentul ca decizia nu va mai fi luata prin hotarare de guvern, ci prin hotarare a consiliului local.

In noul proiect de Cod Fiscal, prezentat miercuri de Guvern, este prevazut ca aceasta indexare sa fie operata anual, pana la data de 30 aprilie, tot de catre consiliile locale, tinind cont de rata inflatiei pentru anul fiscal anterior.

"In cazul oricarui impozit sau oricarei taxe locale, care consta intr-o anumita suma in lei sau care este stabilita pe baza unei anumite sume in lei, sumele respective se indexeaza anual, pana la data de 30 aprilie, de catre consiliile locale, tinind cont de rata inflatiei pentru anul fiscal anterior, comunicata pe site-ul oficial al Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.Sumele indexate se aproba prin hotarare a consiliului local si se aplica in anul fiscal urmator. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti", se arata in proiectul aprobat miercuri de Guvern.

Impozitul creste cu pana la 500% pentru terenurile nelucrate

Noul proiect prevede ca impozitul pe locuinte pentru persoanele fizice nu va mai fi limitat la 0,1% din valoarea impozabila, ci va fi stabilit intre 0,08% si 0,2% de catre primarii, iar proprietarii care nu isi ingrijesc casele si/sau terenurile vor plati, din ianuarie 2017, un impozit de sase ori mai mare fata de nivelul standard.

De asemenea, pentru terenul agricol nelucrat timp de doi ani consecutiv, consiliul local poate majora impozitul pe teren cu pana la 500% incepand cu al treilea an.

Sistemul de impozitare a proprietarilor de terenuri aflate in intravilan, cu constructii, va fi modificat prin inlocuirea actualelor valori fixe cu grile avand o limita minima si una maxima, cota maxima de impunere fiind dubla comparativ cu actualele taxe, conform noului Cod Fiscal.