Studiul prezentat de grupul italian prognozeaza o crestere cu 0,1% a soldului de credite la nivel de piata in 2015, dupa contractia cu 3,6% estimata de specialistii UniCredit pentru anul trecut. 

Pe zona imprumuturilor pentru companii, UniCredit apreciaza ca scaderea volumului de credite in Romania va frana anul acesta pana la 0,8%, fata de restrangerea cu 5,6% a soldului in 2014. 

Potrivit cercetarii UniCredit, Romania este, de altfel, singura tara din regiune in care volumul imprumuturilor corporate va continua sa se reduca in acest an, restul pietelor afisand dinamici pozitive, dintre care 0,5% in Bulgaria, 1,8% in Ungaria si 8% in Polonia. 

Carmelina Carluzzo, director adjunct Analiza Strategica Europa Centrala si de Est la UniCredit, pune contractia pietei creditului corporate din Romania pe seama eforturilor de curatare a bilanturilor facute de bancile autohtone la cererea bancii centrale. 

"Ceea ce vedem este efectul curatarii portofoliilor de credite. BNR a pus presiune pe bancile comerciale, ceea ce a impactat soldul imprumuturilor corporate si ne asteptam sa continue. Impulsul pozitiv va veni din contributia fondurilor europene, insa volumul va fi afectat de masurile de curatare a bilanturilor", a declarat Carluzzo. 

Segmentul de retail, pe de alta parte, este estimat sa inregistreze o crestere usoara, de 1% in 2015, fata de contractia cu aproximativ 2% anul trecut. 

In acelasi timp, UniCredit prognozeaza ca volumul depozitelor la nivelul sistemului bancar romanesc va creste cu 3% in acest an, dinamica estimata a fi constanta fata de 2014.