Potrivit datelor Ministerului Finantelor, veniturile totale s-au cifrat la 100,3 miliarde lei, cu 2,9% peste realizarile de anul trecut, dar cu 4,3% sub nivelul programat, de 104,89 miliarde lei. 

Veniturile curente au fost de 97 miliarde lei, cu 2 miliarde de lei sub program, in timp ce veniturile fiscale s-au ridicat la 60,8 miliarde lei, cu 1 miliard de lei sub program. 

Cele mai mari nerealizari au fost consemnate la TVA, unde erau prevazute incasari de 26,16 miliarde lei si s-au incasat 24,6 milliarde lei, precum si la sumele primite de la UE in contul platilor efectuate si prefinantare, unde se estimau venituri de 5,5 miliarde lei si s-au realizat 2,71 miliarde lei. 

Practic, incasarile din TVA s-au plafonat la nivelul de anul trecut, dar ca procent din PIB au scazut de la 3,9% la 3,7% din PIB.

Programul prevedea o crestere modesta, de 0,1 puncte procentuale, la 4% din PIB. 

De asemenea, sumele primite de la UE s-au plasat cu 10% sub absorbtia din prima parte a anului trecut, cand s-au consemnat intrari de peste 3 miliarde lei. 

La nivelul cheltuielilor totale s-a realizat o economie de 9,4 miliarde lei (103,8 miliarde lei fata de 113,2 miliarde lei), in principal din cheltuielile de capital (investitii), cu un minus de 2,1 miliarde lei (4,8 miliarde fata de 6,9 miliarde lei) si din cheltuieli cu proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile, cu o diferenta negativa de 4,4 miliarde lei, respectiv plati de 4,5 miliarde lei comparativ cu un nivel alocat pe primele sase luni de 8,9 miliarde lei.

Cheltuielile din primul semestru sunt usor sub nivelul realizat in primele sase luni din 2013. 

Cheltuielile de capital sunt mai mici cu peste o treime fata de cele realizate in prima parte din 2013, cand au insumat 7,15 miliarde lei.

Tot sub realizarile din primele sase luni de anul trecut se situeaza si cheltuielile cu programe finantate de UE, unde scaderea este de 13%. 

Singurul capitol bugetar mare unde s-a depasit usor programul a fost cel al cheltuielilor de personal, unde s-au bugetat 23,78 miliarde lei si s-au platit 23,88 mililarde lei. 

Deficitul la sase luni se situeaza la 3,47 miliarde lei, 40% din nivelul programat, respectiv 0,5% din PIB, fata de 1,3% estimat. Comparativ cu anul trecut, deficitul se plaseaza cu 3,2 miliarde lei mai jos. 

In schimb, realizarea programului de investitii si cheltuieli cu programe finantate din fonduri nerambursabile ar fi dus la un deficit bugetar de aproape 10 miliarde lei, respectiv 1,5% din PIB.  De remarcat ca evolutia veniturilor si cheltuielilor este raportata la un PIB de 662,3 miliarde lei, in crestere nominala cu 5,4%, ceea ce inseamna ca atat veniturile, cat si cheltuielile au fost mai mici decat anul trecut si au ramas mai multi bani in economia privata.