Si desi atat Departamentul de Stat american, cat si reprezentantii Trezoreriei au sugerat in repetate randuri ca Beijingul nu lasa moneda nationala sa se aprecieze, pentru a pastra marfurile proprii mai ieftine in afara SUA, China nu a fost numita niciodata oficial ca fiind un manipulator al monedei.

Este adevarat ca economia Chinei a fost personajul pricipal al manipularii monedei in ultima perioada, dar China este doar una dintre tarile suspectate ca ar interveni asupra propriei monede, arata un raport al Institutului Peterson de Economie Internationala.

China este data ca exemplu de obiei din cauza cresterii economice impresionante din ultimii ani, dar raportat la PIB, studiul arata ca Libia are cea mai mare rata de manipulare a monedei.

Iata mai jos topul celor mai mari cinci manipulatori de moneda:

1. Japonia – in 2010, guvernul de la Tokyo a devalorizat yenul. Astazi, Japonia se plaseaza in urma Chinei in ceea ce priveste manipularea monedei, in raport cu dolarul american, potrivit Institutului Peterson.

2. Elvetia – banca centrala elvetiana nu a facut un secret din faptul ca incearca sa devalorizeze francul, ca urmare a aprecierii masive a monedei nationale, din cauza crizei din zona euro.

3. Taiwan – se afla pe locul al saselea in ceea ce priveste manipularea monedei in raport cu PIB-ul si cu dolarul american.

4. Rusia – doi frati din Rusia au fost acuzati recent de faptul ca prin manipularea modenei au castigat 7,2 milioane de dolari.

5. Libia – raportat la PIB, Libia are cea mai mare rata de manipulare a monedei decat oricare alta tara, arata raportul citat.