Leul s-a apreciat si astazi, pentru a patra sedinta consecutiv. Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs de 4,0881 de lei pentru un euro, cel mai scazut nivel din ultimele 12 luni.

Mai mult, leul a continuat sa se aprecieze si in raport cu dolarul american. Cursul a ajuns la 2,8876 lei/dolar, fiind totodata cel mai redus nivel al ultimelor doua luni (atunci cand cotatia era de 2,8687 lei/dolar).

Cu putin timp inainte de ora 13:00, bancile cotau euro la 4,0870 - 4,0900 lei, respectiv cu 1,15 - 1,2 bani mai putin decat ieri.

"Strainii vand euro pentru a cumpara titluri de stat din Romania, iar asta duce si la aprecierea continua a leului", a spus un dealer pentru Mediafax.

Celelalte monede din regiune au inregistrat variatii nesemnificative.

Cat mai creste leul?

Moneda nationala s-a apreciat, inca de la inceputul acestui an. Astazi insa, leul a atins un nou record. Intrebarea este: cat mai are de gand moneda nationala sa creasca si cat de favorabila este aceasta apreciere pentru economia romaneasca?

Analistul Dragos Cabat se asteapta la un curs intre 4 si 4,15 lei/euro, in prima jumatatea a acestui an.  

Si directorul de investii de la Eureko, Radu Craciun spune ca in functie de evenimentele urmeaza sa aiba loc, cursul ar putea atinge pragul de 4 lei/euro.

Analistii Raiffeisen Bank cred ca in trimestrele urmatoare, leul va continua sa se aprecieze, atata timp cat nu exista nici un derapaj la nivelul politicilor publice.

„O moneda puternica in termeni reali ar putea avea un impact negativ asupra exporturilor, singurul sector care a avut o contributie pozitiva la cresterea PIB-ului Romaniei in ultimele trimestre. In consecinta, o apreciere rapida a leului nu este dezirabila”, spune directorul de cercetare economica si sectoriala al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.

Un curs sub 4 lei/euro, dezastru pentru economia Romaniei


Daca insa leul va continua sa se aprecieze si mai mult fata de moneda europeana, ar afecta puternic serios economia romaneasca.

„Cursul nu poate cobori sub 4 lei/euro. Ar fi un dezastru”
, a spus pentru incont.ro analistul economic Ilie Serbanescu.

 „Leul nu poate fi prea breaz pentru o economie in dezastru, asa cum este cea a Romaniei. Un leu prea puternic descurajeaza exporturile si incurajeaza importurile, ceea ce creeaza niste dezechilibre mult prea mari pe care sa le mai putem controla”
, a explicat Serbanescu.
 
Potrivit analistului, factorii care au dus la aprecierea monedei nationale sunt presiunea externa din aceasta perioada (in care se marcheaza dividentele), pentru un euro mai ieftin (care sa favorizeze iesirile de capital din tara ale companiilor) si interventia Bancii Nationale a Romaniei pentru a combate inflatia.
 
Si Claudiu Cazacu, analist la X-Trade Brokers, este de parere ca aprecierea leului este determinata de unele interventii indirecte ale BNR, „discrete”, cu scopul de a tempera inflatia.

In schimb, Viceguvernatorului BNR, Cristian Popa, crede ca aprecierea leului este determinata de piata.

Vezi aici cine castiga si cine pierde de pe urma aprecierii monedei nationale

Evolutia leului in ultima perioada

Cursul de ieri, anuntat de BNR, a fost de 4,1020 lei/euro, cel mai scazut nivel din ultimele 11 luni si jumatate. O rata mai redusa decat cea de joi a fost pe 7 aprilie, cand euro a fost cotat la 4,0908 lei.

Leul s-a apreciat usor ieri si fata de dolarul american. Cotatia anuntata de BNR a fost de 2,9046 lei/dolar, fiind cel mai scazut nivel al ultimelor doua luni.