Astfel, potrivit lui Lucian Anghel, economistul sef al BCR, leul s-ar mai putea aprecia in raport cu euro, mai ales ca in perioada sarbatorilor multi romani care lucreaza in strainatate trimit bani in tara.

"Ideal pentru firmele exportatoare ar fi un curs peste 4 lei/euro. Companiile din Romania depind mai mult de piata externa de desfacere decat de cea interna. Un leu mai puternic le-ar micsora veniturile si companiile ar fi nevoite sa taie din nou din costuri", a explicat pentru incont.ro Lucian Anghel.

Economistul sef al BCR spune ca primele costuri care ar fi din nou sacrificate ar fi cele cu personalul.

"Prin urmare, un leu mai puternic ar lovi mai mult in somaj decat in exporturi", a adaugat Anghel.

Pe de alta parte, in opinia economistului sef al ING Bank, Nicolae Chidesciuc,  fluctuatiile de curs de pana acum nu au avut un impact semnficativ asupra exporturilor.

Mai mult, acesta considera ca leul se va deprecia in raport cu euro in urmatoarele trei luni, iar cursul nu este exclus sa ajunga din nou la 4,2 lei/euro.

"Exportul romanesc nu este atat de sensibil la fluctuatiile la variatiile cursului de schimb. Ar trebui ca leul sa sufere o depreciere sau apreciere de 10-15% ca sa existe un impact asupra exporturilor", a declarat Chidesciuc.

Cursul de schimb a scazut foarte usor in prima ora a sedintei interbancare de marti, la 4,0825 - 4,0835 lei/euro, respectiv cu 0,2 - 0,3 bani sub cotatiile de la finalul zilei anterioare, intr-o piata cu volume reduse de valuta tranzactionata.

Dupa ora 10:30, cotatiile au coborat treptat pana la un minim de 4,0660 - 4,0680 lei/euro, pe fondul vanzarilor de valuta realizate de jucatorii straini.

Potrivit dealerilor, aprecierea leului a fost incetinita de ordine de cumparare de valuta, cel mai probabil din partea BNR. In jurul orei 13:00, tranzactiile se perfectau la 4,0720 - 4,0740 lei/euro.

Pentru dolar, BNR a afisat un curs de referinta de 3,0144 lei/dolar, in scadere cu aproape 1 ban (0,28%) fata de nivelul anterior.

Valutele din regiune inregistrau pierderi de 0,3%, pe fondul aprecierii dolarului, in conditiile in care jucatorii nu sunt prea optimisti in ceea ce priveste o eventuala solutie pentru Grecia din partea UE.

Afla AICI mai multe informatii pe www.mediafax.ro!