Comparativ cu rata oficiala de luni, de 4,3257 lei/euro, care a reprezentat de asemenea un nivel maxim absolut de la introducerea monedei unice europene, cursul de marti a fost cu 2,66 bani mai mare.

Cine a aruncat cursul in aer. Cat poate BNR sa tina leul in viata?

Vezi aici cursul leu/euro la casele de schimb ale principalelor banci!

Dupa ce piata a deschis in jurul nivelului de 4,38 lei/euro, cursul a atins rapid un nou maxim absolut, de 4,3900 - 4,3920 lei/euro, ca urmare a cumpararilor de euro.

Potrivit dealerilor, vanzarile masive de valuta au inceput cand paritatea a depasit pragul de 4,39 lei/euro, jucatorii straini, dar si locali, considerand ca este un nivel la care trebuie sa-si marcheze profiturile. Cotatiile au coborat treptat, iar cea mai redusa cotatie a fost de 4,3370 lei/euro. Dealerii nu au exclus interventia indirecta a BNR, in favoarea monedei nationale.

Ulterior, paritatea a inceput sa urce usor, in conditiile in care nici contextul regional nu este unul favorabil, monedele tarilor vecine afisand deprecieri de pana la 0,4%. Vestile proaste din Romania lovesc forintul!

Sentimentul pozitiv a fost determinat si de un raport Societe Generale, proprietarul BRD, care a recomandat pozitii scurte pe euro/leu, respectiv vanzarea detinerilor in moneda europeana contra celei romanesti, cu un curs tinta de 4,2 lei/euro.

De asemenea, ING Bank a anuntat ca estimeaza un curs de 4,3 lei/euro in trimestrul al treilea al acestui an si ca rata de schimb valutar nu ar trebui sa depaseasca 4,4-4,5 lei/euro.

Cine are de castigat si cine are de pierdut daca euro este puternic?

In primul rand castiga exportatorii, ale caror produse devin foarte competitive in zona euro. Iar in al doilea rand, Ministerul Finantelor, care incaseaza mai multi bani din accizele la tutun, alcool, carburanti etc., acestea fiind exprimate in moneda unica europeana.

In schimb, importatorii din zona euro vor fi nevoiti sa plateasca mai mult pentru produse. Iar consumatorii la fel, pentru ca preturile exprimate in lei vor fi si ele mai mari.

Cum este perceputa devalorizarea leului de romanul de rand?

Daca pentru Ministerul Finantelor accizele exprimate intr-un euro puternic se traduc prin incasarea unor sume mai mari in lei, pentru oamenii simpli aprecierea semnificativa a euro ar putea insemna cresterea preturilor la carburanti, energie si utilitati, ce ar atrage automat alte scumpiri.

Tot gaura in buzunarul romanului de rand reprezinta si leasing-urile sau creditele in euro: rambursarea acestora costa automat mai multi lei.

Un caz special il reprezinta cei care si-au negociat salariile in euro. In conditiile aprecierii monedei unice europene, remuneratia in lei ii avantajeaza.