Euro s-a depreciat cu 0,6%, la 1,1774 de dolari pe unitate, la 10:13 in Londra, dupa ce a coborat si pana la 1,1769, marcand cel mai scazut nivel din 2005, relateaza Bloomberg. 

Moneda europeana e in picaj pentru a cincea sedinta consecutiv fata de dolarul american, indreptandu-se spre cel mai lung sir de scaderi din mai pana in prezent. 

Volumul comenzilor primite de fabricile din Germania a scazut cu 2,4% in noiembrie fata de octombrie, peste asteptarile analistilor, care au anticipat un declin de 0,8%.

Datele ajustate sezonier prezentate de Ministerul Economiei joi au aratat ca numarul comenzilor din noiembrie a coborat cu 0,4% comparativ cu aceeasi luna din 2013, in conditiile in care economistii au estimat o crestere de 1%.  Aceste date referitoare la cea mai mare economie din Europa au sporit speculatiile privind adoptarea de masuri de relaxare cantitativa de catre Banca Centrala Europeana. 

Saptamana trecuta, presedintele BCE, Mario Draghi, a afirmat ca achizitiile de obligatiuni guvernamentale se afla printre instrumentele care ar putea fi utilizate de institutie pentru a-si indeplini mandatul de mentinere a stabilitatii preturilor. 

Rata inflatiei din zona euro a coborat in teritoriu negativ in decembrie, pentru prima oara din septembrie 2009 pana in prezent, preturile de consum scazand cu 0,2% fata de noiembrie. 

Urmatoarea sedinta BCE va avea loc la 22 ianuarie.

ING anticipeaza ca euro va ajunge la paritate cu dolarul in doi ani  

ING a facut in 2014 cele mai exacte estimari la nivel mondial, referitoare la cotatiile valutare, cu prognoze mai pesimiste pentru euro decat restul analistilor, iar banca olandeza nu intentioneaza sa isi schimbe strategia, anticipand ca moneda europeana va ajunge in doi ani la paritate cu dolarul. 

ING considera ca moneda europeana va continua sa se deprecieze pana la 1 dolar pe unitate, nivel nemaiintalnit din 2002, relateaza Bloomberg. 

Potrivit mediei estimarilor facute de peste 30 de analisti intervievati de Bloomberg, euro va atinge 1,15 dolari pe unitate pana la sfarsitul lui 2016. 

ING anticipeaza ca masurile Bancii Centrale Europene pentru stimularea economiei zonei euro si evitarea deflatiei vor avea efecte negative asupra monedei europene, mai mari decat se asteapta alte banci. 

Putini investitori vor fi interesati de euro, din cauza cresterii masei monetare, in special ca Rezerva Federala va face activele in dolari mai atractive prin majorarea dobanzilor, considera analistii bancii olandeze. 

"Suntem unii dintre cei mai conservatori analisti in privinta cursului euro/dolar. Se pare ca Fed va incepe sa majoreze dobanzile mai degraba mai devreme decat mai tarziu, posibil la sfarsitul trimestrului al doilea, iar acest fapt va accentua divergenta politicilor monetare", a explicat Petr Krpata, analist in domeniul pietelor valutare la ING in Londra. 

Intr-una dintre cele mai exacte estimari, ING a anticipat la inceputul anului trecut ca euro se va deprecia cu 13%, la 1,2 dolari pe unitate, pana la 31 decembrie 2014, in timp ce media estimarilor analistilor intervievati de Bloomberg a fost la acel moment de 1,28 dolari pe unitate. Euro a incheiat anul trecut la 1,2098 dolari pe unitate. 

Credit Suisse anticipeaza ca euro va cobori la 1,15 dolari pe unitate pana la sfarsitul lui 2015, iar anul viitor va ajuunge la 1,19 dolari pe unitate.