Portugalia a imprumutat ieri un miliard de euro de pe pietele financiare, reusind sa plaseze intreaga oferta propusa investitorilor. Dobanda platita a crescut puternic insa fata de licitatiile de luna trecuta, de la 4,3% la aproape 6%, potrivit Mediafax.

Bancile portugheze au cerut guvernului interimar sa incerce sa obtina un imprumut pe termen scurt pentru a calma pietele financiare, cel putin pana la alegerile anticipate care vor avea loc pe 5 iunie.

Premierul portughez Jose Socrates a demisionat saptamana trecuta, deoarece Parlamentul a respins bugetul de austeritate pentru a evita un eventual imprumut de la UE si FMI.

Plecarea lui Socrates a impins Lisabona spre un imprumut extern, asemenea Greciei si Irlandei. Potrivit unor surse europene, Portugalia ar putea cere un imprumut de peste 70 miliarde de euro.

"Portugalia a pus presiune pe vanzarea monedei europene, avand in vedere ca problemele fiscale din Europa sunt structurale", a spus un analist al UBS AG din Londra, Chris Walker.

"Puteti sustine pieta financiara atata timp cat doriti, dar acest lucru nu va rezolva problemele esentiale. Banca Centrala Europeana va continua sa puna presiune asupra ratelor, in ciuda datoriei", a daugat Walker.

Ce parere au economistii romani vis-a-vis de aceasta depreciere a euro?

Analistul X Trade-Brokers, Claudiu Cazacu este de parere ca:

"Solicitarea ajutorului din partea Portugaliei au dus la corectiile monedei europene. Cotatia euro/dolar a scazut cu 0,5% astazi, la ora 12:00. Daca Jean-Claude Trichet ar arata deschidere in privinta unor majorari suplimentare de dobanda in perioada urmatoare, aceasta ar constitui o surpriza cu impact pozitiv asupra cotatiei Euro, care ar putea depasi maximul local recent. In lipsa acestor semnale, Euro ar putea insa fi vulnerabil la unele corectii".

Care este situatia actuala euro/dolar?

Euro a pierdut 0,3 procente in fata dolarului. Moneda europeana era cotata azi-dimineata in Londra la un curs de 1,4286 dolari. Cursul a atins cel mai ridicat nivel ieri, de 1,4349 dolari/euro, din 19 ianuarie 2010. In schimb, moneda nipona a urcat cu 0,6% in fata euro, cursul ajungand la 121,83 de yeni/euro.

“Euro ar trebui sa fie foarte bine sustinut”, este de parere economistul UBS AG.

Acesta a mai amintit de faptul ca lira sterlina a crescut cu 0,3 procente in raport cu moneda europeana. In ceea ce priveste raportul fata de dolar, cotatia a ajuns la 1,6329 lire/dolari.

Banca Angliei a mentinut astazi dobanda de politica monetara la nivelul minim de 0,5%, in pofida accelerarii inflatiei, iar atentia s-a mutat asupra Bancii Centrale Europene (BCE), potrivit Reuters.

Pana in prezent exista putine dovezi ale unei recuperari solide a economiei britanice, considera analistii.

Moneda europeana a castigat 6,8% in fata dolarului american in acest an pe fondul cresterii economice a Germaniei si accelerarii inflatiei de a impulsiona limitarea preturilor de consum, potrivit unei analize Bloomberg.

Mai mult decat atat, economia Germaniei, cea mai mare din Europa, ar putea creste cu 2,8 procente in acest an, datorita exporturilor si contributiei tot mai mari a cererii interne, scrie Wall Street Journal.