Francul elvetian, considerat de investitorii din intreaga lume un activ sigur in perioadele de criza, a atins marti maximul istoric si fata de euro.

Comparativ cu nivelul de referinta anuntat luni de BNR, de 3,7110 lei/franc, paritatea de marti este cu 11,59 bani mai mare. Totodata, francul s-a apreciat cu 11,8% de la inceputul anului fata de leu.

In raport cu euro, cursul BNR a urcat cu 1,1 bani, de la 4,2246 lei/euro.

Totodata, in raport cu moneda americana, rata de referinta a crescut cu 6,15 bani, de la 2,9249 lei/dolar la 2,9864 lei/dolar.
In debut, bancile cotau euro la 4,2330 - 4,2350 lei, cu peste un 1,1 bani peste nivelul de luni seara, de 4,2215 - 4,2240 lei/euro. Ulterior, cursul a continuat sa creasca, iar in jurul orei 10:15 schimburile se perfectau la 4,2410 - 4,2420 lei/euro.

Spre jumatatea zilei, cotatiile s-au stabilizat usor sub 4,24 lei/euro.

Dealerii spun ca au aparut noi ingrijorari privind criza datoriilor de stat de la "periferia" zonei euro. De asemenea, au fost anuntate si datele privind evolutia industriei prelucratoare americane in iulie, care a inregistrat cea mai slaba crestere din ultimii doi ani.

Desi politicienii par sa fi ajuns la un acord privind ridicarea plafonului datoriei de stat in SUA, multi investitori sunt ingrijorati ca agentiile de evaluare financiara ar putea retrograda ratingul de top "AAA" al Statelor Unite.

Valutele din regiune si-au pastrat corectiile, la circa 0,6%.

Cum se calculeaza in Romania cursul francului fata de leu

In Bucuresti, se coteaza zilnic, in functie de cerere si oferta cursul leu-euro, iar cursul leu-franc se stabileste prin cotatia de pe plan international intre euro si franc si nu prin cerere oferta.

Daca pe plan international francul creste fata de euro, iar la Bucuresti euro este stabil, atunci si cursul franc/leu creste. De exemplu, la inceputul lui 2008, cursul euro/franc elvetian era de 1,64, iar marti, 2 august 2011 a fost de 3,82 lei. Deci in toata aceasta perioada, francul s-a apreciat cu aproape 50% fata de euro.

Avand in vedere modalitatea de stabilire la Bucuresti a cursului leu/franc, modalitate care este folosita si pentru toate celelalte valute, inclusiv pentru dolar, BNR nu are cum sa intervina "sa aprecieze" sau "sa deprecieze" francul fata de leu.

In Romania, in acest moment, conform datelor statistice, s-au acordat credite in franci elvetieni reprezentand peste 4% din totalul creditelor acordate de banci, adica echivalentul a 2,5 miliarde euro. Intarzierile la plata pentru creditele in franci elvetieni s-au triplat in ultimul an, depasind echivalentul a 200 de milioane de euro.

Pentru ca cei care au credite in franci elvetieni sa plateasca mai putin, ar trebui ca francul sa se deprecieze fata de euro pe pitele internationale, iar euro sa ramana stabil fata de leu. In timp de criza, francul elvetian este privit ca cea mai buna moneda de refugiu si de aceea din 2008 pana in prezent s-a apreciat.