Peste mai putin de patru ani vom putea sa ne platim cumparaturile in euro. Guvernul a anuntat vineri ca Romania va adopta moneda europeana in 2015.

"Termenul de 2015 nu si-a epuizat potentialul. Pe zi ce trece devine tot mai greu de atins. Valentele unei tinte sunt de mobilizare, in sensul ca multitudinea de reforme sa fie asigurata si eu cred ca din acest punct de vedere 2015 nu si-a epuizat valentele. Schimbarea nu facea altceva decat sa dea apa la moara celor care veaneau sa spuna: «mai e timp, sa-i mai lasam si pe altii sa faca>> ", a spus Isarescu.

Oficialul BNR a explicat ca desi 2015 este o data destul de ambitioasa, aderarea la euro ea este fixata de ani buni, iar Guvernul nu a facut altceva decat "sa nu o schimbe".

"Daca o schimbam ce alta data fundamentata puneam? Cine o fundamenta ? Probabil 2-3 experti la televiziune, dand cu banul (...) O analiza nu se poate face decat cu un grup mare de specialisti", a explicat oficialul BNR.

In urma unor discutii avute cu premierul Emil Boc si cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, presedintele Traian Basescu spunea miercurea trecuta, ca trebuie mentinut obiectivul adoptarea monedei europene pentru 2015, iar pana la sfarsitul acelui an, euro sa circule in paralel cu moneda nationala.

Premierul Emil Boc a precizat ca momentul aderarii - 1 ianuarie sau o alta data - va fi stabilit ulterior, prin discutii cu "partenerii europeni".

Vineri, Guvernul a aprobat Programul de convergenta al Romaniei, care va fi transmis Comisiei Europene, si a decis sa mentina obiectivul de adoptare a monedei euro in 2015.