Moneda nationala s-a apreciat usor la inceputul sesiunii interbancare de miercuri, iar cotatiile au coborat in jurul nivelului de 4,31 lei/euro, pe o piata linistita si cu volume reduse de transfer, potrivit dealerilor. 

Incepand de la 1 ianuarie, bancile se vor alinia Standardelor Internationale de Raportare Financiara, cunoscute ca IFRS, in locul standardelor romanesti de contabilitate RAS.  Astfel, institutiile financiare vor ajunge in situatia de "supraprovizionare", noteaza JPMorgan. Regulile IFRS permit bancilor sa reduca provizioanele constituite pentru credite neperformante in cuantum echivalent cu 100% din valoarea de piata a colateralului, fata de doar 25% in cazul standardelor RAS. 

Tinand cont de reglementarile BNR, capitalul suplimentar astfel obtinut va fi probabil constituit in rezerve, anticipeaza analistii JPMorgan. 

Conform legii, institutiile de credit nu pot detine pozitii forex per valuta mai mari decat echivalentul a 10% din fondurile proprii (capital, rezerve si profit).  Din moment ce creditele in moneda straina constituie 65% din soldul total al imprumuturilor, bancile vor dori sa schimbe rapid in lei "provizioanele suplimentare" detinute acum in valuta. 

"Desi exista o perioada de derogare de sase luni, care depinde de acordul BNR - ceea ce inseamna ca bancile pot pastra pozitiile excesive in valuta pentru pana la sase luni - regulile interne ale institutiilor financiare le vor determina sa inchida cat mai urgent aceste pozitii", noteaza JPMorgan

Astfel, analistii bancii de investitii anticipeaza un volum de tranzactii de 1-1,5 miliarde euro pe piata locala rezultat din conversia in lei provizioanelor suplimentare detinute de banci pentru credite in valuta. 

In consecinta, leul s-ar putea aprecia cu 3% in urmatoarele zile si saptamani, din moment ce volumul de tranzactionare euro/leu este de circa 150 milioane euro pe zi pe piata spot si aproxiamtiv 200 milioane euro pe zi prin tranzactii interbancare. In plus, volumele din decembrie sunt de obicei cu 50% sub nivelurile normale, scrie Mediafax.

Citeste si:

Ce poate salva lumea de la colaps economic. Inventatorii au raspunsul

Tara cea mai expusa la criza datoriilor din zona euro se afla la 9.000 de km departare de Europa si a fost distrusa de americani in razboi