Paritatea afisata este cu 0,53 bani peste precedentul record, de 4,4662 lei/euro, inregistrat la 24 mai. Totodata, cursul este in crestere cu 2,1 bani fata de rata publicata marti, de 4,4505 lei/euro.

Deprecierea leului in raport cu euro a influentat si paritatea oficiala leu/franc elvetian, care a urcat cu 1,93 bani, de la 3,7043 lei/franc, la 3,7236 lei/franc.

Leul s-a depreciat si in raport cu dolarul, astfel ca rata de referinta pentru dolar a avansat cu 1,95 bani, la 3,5542 lei/dolar, de la nivelul din ziua precedenta, de 3,5347 lei/dolar.

Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

Cursul a urcat la peste 4,4700 lei/euro inca din prima ora a sedintei. BNR a intervenit pentru a tempera deprecierea leului, pe fondul aversiunii la risc a jucatorilor straini, cauzata de instabilitatea politica din Romania dupa ce USL a schimbat marti presedintii Senatului si Camerei Deputatilor.

Primele tranzactii de miercuri au fost realizate la 4,4650 - 4,4670 lei/euro, cu mai mult de un ban peste ultimele cotatii de marti, de 4,4534 - 4,4540 lei/euro. 

Imediat dupa deschidere, unele ordine de cumparare de euro din partea unor jucatori de la Londra au ridicat cotatiile pana la un maxim al primei ore de 4,4720 - 4,4730 lei/euro, potrivit dealerilor. 

"Unii brokeri de la Londra au inceput sa ia pozitii pe deprecierea leului dupa tot ce s-a intamplat ieri in mediul politic din Romania. Este clar ca este instabilitate politica, iar dupa modul in care au fost inlaturati din functii presedintii Senatului si Camerei Deputatilor s-a vazut clar ca USL si celelalte partide care ii sustin nu respecta Costitutia. Astfel de lucruri nu fac decat sa creasca aversiunea la risc a jucatorilor straini, care nu mai percep in aceste momente leul ca o moneda emergenta ci ca una cu grad ridicat de risc, iar singura pozitie pe care o pot lua este sa mizeze pe deprecierea leului", a comentat un dealer. 

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, spunea marti ca este "profund preocupat de orice incercare de amenintare a independentei institutiilor democratice".

Dupa ce cursul a depasit nivelul de 4,4700 lei/euro, in piata au fost plasate mai multe ordine de vanzare de euro din partea unor banci locale, care au reusit sa readuca rata de schimb usor sub 4,47 lei/euro.  In jurul orei 10:00, euro era cotat la 4,4685 - 4,4705 lei, cu 1,51 - 1,65 bani sub inchiderea de marti. 

"Cel mai probabil BNR intervine din nou in piata prin vanzari indirecte de euro, pentru a tempera deprecierea leului. Este foarte posibil ca pana la fixing (cand BNR ia cotatiile din piata pentru a anunta cursul de referinta - n.r.) cotatiile sa stea sub 4,47 lei/euro si poate sa coboare usor, astfel incat cursul de referinta sa nu depaseasca maximul istoric (de 4,4662 lei/euro, atins pe 24 mai -n.r.). In a doua parte a zilei ramane de vazut ce se va mai intampla, daca BNR va continua sa intervina pentru a apara leul", a mentionat dealerul. 

El a adaugat ca momentan instabilitatea politica nu a afectat cotatiile obligatiunilor si ale costurilor asigurarii datoriilor impotriva riscului de neplata, prin intermediul contractelor credit default swaps (CDS), informeaza Mediafax.