Statul elen nu reuseste sa-si reduca prea mult cheltuielile, asa ca se discuta tot mai mult de o eventuala reesalonare a datoriilor sale.

"Practic ar insemna ca cei care au imprumutat Grecia nu isi vor mai vedea toti banii inapoi. Ar fi probabil o retragere dezordonata din piete si cred ca leul, printre altele, ar fi afectat, si prima de risc atasata intregii regiuni, inclusiv Romaniei, ar creste, facand finantarea mai scumpa”, sustine Claudiu Cazacu, analist financiar.

Banca Centrala Europeana se opune insa categoric acestei variante.

"Restructurarea datoriilor va sterge o parte sau chiar tot capitalul bancilor grecesti. Aceasta este reteta pentru catastrofa, sa fie foarte clar”, explica Jurgen Stark, membru in CA al Bancii Centrale Europene.

Agentia Fitch a redus ratingul de tara al Greciei cu 3 trepte, iar rezultatul a fost deprecierea rapida monedei euro, in special fata de francul elevetian, refugiul traditional in momente nesigure.

Euro a coborat astazi la mai putin de 1,24 de franci, cel mai scazut nivel inregistrat vreodata.

Moneda unica sufera si din cauza problemelor din Spania si Italia, tari mult mai mari decat Grecia sau Portugalia.

"Sa salvezi Italia, in cazul in care vom avea probleme in aceasta tara, este mult mai dificil si s-ar pune cu adevarat problema renuntarii la Euro si probabil a dizolvarii chiar a Uniunii Europene, asa cum o stim noi”, spune Dragos Cabat, analist financiar.

Daca Italia si Spania vor fi nevoite sa-si reduca si ele cheltuielile, romanii aflati acolo vor gasi locuri de munca mai putine si mai prost platite. Si vor avea de suferit si familiile ramase in tara, care traiesc din banii primiti din strainatate.