Pe viitor, specialistii estimeaza un curs cuprins intre 4,26 si, in cea mai pesimista varianta, 4,6 lei pentru un euro.

In 2013, cu mici, exceptii cursul a fost stabil. Cea mai turbulenta perioada a fost intre aprilie si iunie, cand a sarit de la un minim de 4,30 la un maxim de 4,55 in 2 luni. Atunci s-a speculat inclusiv ca BNR a intervenit pe piata pentru a apara leul. Apoi, in a doua parte a anului, cursul s-a calmat semnificativ.

Tot in primavara am avut si cea mai dificila perioada pentru cei cu credite in franci elvetieni. In 2 saptamani cursul a sarit de la 3,45 la 3,7. Iar o rata de 500 de franci s-a scumpit in acea perioada cu 125 de lei.

Dolarul in schimb a avut o evolutie in zig-zag tot anul. E mai putin important pentru credite, insa a afectat pretul benzinei.

Pentru anul viitor prognozele pot fi impartite pe anotimpuri, spun specialistii, care in primavara se asteapta la un euro intre 4,4 si 4,55 lei. La sfarsit de vara leul se va deprecia usor si ar putea sa ajunga pana la 4,6 lei.

In toamna lucrurile se vor mai linisti, iar varianta optimista ne da un curs de 4,37 lei pentru un euro. Spre sfarsit de an, evolutia ar putea sa fie si mai buna si moneda nationala ar putea ajunge spre 4,35 chiar 4,26.

Prognozele pentru francul elvetian sunt mai dificile. Cei de la ING s-au incumetat sa le faca publice si estimeaza un curs intre 3,67 care se va deprecia usor spre sfarsitul verii, apoi leul va castiga usor teren in a doua parte a anului.

Mare atentie insa: aceste prognoze se pot schimba in functie de evolutia economiilor europene si a celei americane. In plus, cursul ar putea fi afectat de instabilitatea politica din cadrul USL, dar si de cele doua randuri de alegeri, europarlamentare si prezidentiale.