Saptamana aceasta investitorii au privit cu prudenta intalnirea de la Bruxelles a ministrilor finantelor din zona euro care au  discutat masurile anticriza adoptate de liderii UE la summit-ul din 28-29 iunie.

Din acest motiv, euro s-a depreciat la minimul ultimilor doi ani, scrie Bloomberg. Euro a continuat sa scada pentru cea de-a patra sedinta consecutiv, piata asteptand si mesajul presedintelui Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, catre Parlamentul European.  

BCE a adoptat saptamana trecuta masuri de politica monetara fara precedent, inclusiv reducerea dobanzii cheie de la 1% la 0,75% si coborarea ratei depozitelor overnight la zero pentru a incuraja bancile din zona euro sa crediteze.  

Pe 9 iulie, euro a scazut astfel la 1,2251 dolari, cel mai redus nivel din iulie 2010, si a revenit ulterior la Londra la 1,2288 dolari.

"Vom asista la aparitia a noi sparturi in unitatea europeana si, poate, o intarziere in implementarea masurilor convenite la summit. Situatia isi lasa amprenta asupra euro", a comentat pentru Bloomberg un analist neo-zeelandez.

Tot saptamana aceasta miliardarul Warren Buffet a declarat ca situatia Europei se deterioreaza "destul de repede", intrucat se pare ca nimeni nu detine controlul, iar UE nu poate tipari bani.

Potrivit CNBC, Buffet are incredere ca europenii vor reusi "sa repare situatia" in zece ani, insa pentru moment nu exista o rezolvare evidenta. 

Investitorul american a afirmat ca "nu stie" daca moneda euro va continua sa existe si peste zece ani, dar considera ca euro nu poate supravietui asa cum a fost proiectat initial.  In Statele Unite, economia a incetinit in asemenea masura incat se afla de fapt in stagnare, a spus Buffett. In pofida incetinirii, economia americana se descurca mai bine decat oricare alta mare economie a lumii, considera el.