"Erau asteptari ca se vor inregistra subscrieri mari la oferta de la Petrom, iar vanzarile de euro din partea investitorilor straini s-ar fi reflectat in piata. Esecul ofertei a determinat insa unii investitori sa iasa de pe leu. In acelasi timp, s-a schimbat si sentimentul regional, intrucat au aparut ingrijorari privind situatia Italiei si Spaniei, jucatorii temandu-se ca Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara nu va avea fonduri suficiente sa ajute si aceste state", a declarat dealerul unei banci.

In jurul orei 16:30, schimburile se perfectau la 4,2400 - 4,2430 lei/euro, sub nivelul de joi seara, de 4,2470 - 4,2500 lei/euro.

Anterior, leul s-a apreciat si in raport cu dolar, iar cursul BNR a coborat cu 6,25 bani, de la 2,99 lei/dolar la 2,93 lei/dolar. In raport cu francul elvetian referinta a scazut cu 7,22 bani, de la 3,6443 lei/franc la 3,5721 lei/franc.

Aprecierea leului era mai pronuntata decat cea afisata de valutele din regiune, insa acestea au consemnat castiguri mai mari in sesiunea precedenta. Astfel, forintul se intarea cu 0,3% fata de euro, iar zlotul era in crestere cu 0,2%, in timp ce leul castiga 0,44%.

Liderii zonei euro au convenit joi pentru acordarea unui al doilea pachet financiar, de 159 miliarde euro, pentru sprijinirea Greciei. La acest pachet vor participa state din zona euro, FMI, dar si sectorul privat.

Citeste si

Este oficial: romanii se vor angaja in Spania numai cu permis de munca. CE: "Spania nu poate, in principiu, sa introduca restrictii”

Cea mai mare oferta din istoria BVB a esuat. Boc: Statul roman nu e "disperat" sa vanda actiunile Petrom