"Vedem cat de grav ne afecteaza intamaplari din zona euro. Nu am ajuns noi sa dam cu piatra in zona euro, dar, conjunctural, de aceasta data, desi Romania a luat masuri pe care romanii le-au suportat extrem de greu in 2010, suntem in dificultate datorita unor state din zona euro", a explicat seful statului, citat de Mediafax..

Seful statului a mentionat ca este o situatie in care el crede ca "trebuie sa ne aparam si sa spunem lucrurile deschis".

"Fac un apel si la presa. Chiar daca pasiunea e sa decredibilizam cat se poate acest guvern sau aceasta putere, poate puteti trece peste asta sa observati realitatile - o tara care si-a luat la timp masuri de austeritate are cresterea economica pusa sub semnul intrebarii datorita intarzierilor uriase in deciziile celor din zona euro. Se supara, nu se supara, acesta este adevarul", a spus Traian Basescu.

Romania nu poate plati la nesfarsit indeciziile liderilor europeni din zona euro

"La Consiliu, care se va desfasura maine (duminica - n.r.), tematica e preponderent economica, dar nu numai. Va fi prioritatea zero un raspuns hotarat la criza din Grecia... Sigur, acest lucru cu conditia restabilirii cursului programului pe care guvernul trebuie sa-l urmeze pentru reducerea cheltuielilor guvernamentale in vederea acordarii celei de-a sasea transe de imprumut. Pe agenda se mai afla stabilirea unei solutii durabile pentru Grecia", a declarat Traian Basescu.

El a facut si un comentariu in acest sens, sustinand ca luarea unei decizii referitoare la Grecia este pentru Romania de importanta majora.

"Datorita situatiei din Grecia toata regiunea este contaminata de neincredere. Aici nu e doar responsabilitatea Greciei. Liderii din zona euro care intarzie la nesfarsit o decizie pentru Grecia fac foarte mult rau nu numai Greciei. Bancile grecesti au o expunere majora pe piata romaneasca si sigur ca si CDS-ul Romaniei creste ca urmare a indeciziilor, intarzierilor legate de Grecia. Pozitia noastra va fi foarte ferma - Romania nu poate plati la nesfarsit indeciziile liderilor europeni din zona euro", a adaugat presedintele.

Seful statului a mai spus ca Romania plateste deja consolidarea sistemului bancar european "si o plateste prin dobanzi foarte ridicate, pentru ca avem filiale romanesti ale bancilor din zona euro, iar dobanzile au ajuns la un nivel deja inacceptabil".

Presedintele a adaugat ca Romaniei ii va fi foarte greu sa sustina financiar un deficit de 3% din cauza dobanzilor foarte mari care se percep la credite.

"Toate analizele pe care le-am facut si cu domnul prim-ministru si cu Ministerul de Finante ne arata ca, datorita conditiilor de crestere a costului finantarii, practic ar fi extrem de greu sa sustinem financiar un deficit de 3%, datorita dobanzilor foarte mari care se percep acum la credite si datorita lipsei banilor", a declarat Traian Basescu.

Romania plateste deja consolidarea sistemului bancar european, prin dobanzi foarte ridicate

Basescu a precizat ca unul dintre subiectele de dezbatere este legat de stabilitatea sistemului bancar prin recapitalizare.

"Trebuie sa spun ca Romania nu are probleme cu sistemul bancar. Din pacate, la stadiul la care UE nu a inceput inca sa faca plati pentru consolidarea bancilor, Romania plateste deja consolidarea sistemului bancar european. Si o plateste prin dobanzi foarte ridicate, pentru ca avem filiale romanesti ale bancilor din zona euro, iar dobanzile au ajuns la un nivel deja inacceptabil. Indirect, Romania, un stat din afara zonei euro, a inceput sa plateasca aceasta capitalizare a bancilor din zona euro. Lucru care trebui spus cinstit si discutat la acest Consiliu. Nu se poate impinge plata facturii imprumuturilor facute la nesfarsit guvernelor care au un nivel foarte ridicat de indatorare catre state din afara zonei euro. Din pacate, cele mai sarace, ceea ce este imoral", a mai spus seful statului roman.

El a precizat ca pozitia Romaniei va fi ca procesul de capitalizare a bancilor care actioneaza in Romania sa tina cont si de obligatia ca bancile sa-si mentina nivelul de expunere in tarile non-euro.

Citeste si:

Grecia primeste doza pentru supravietuire. Liderii din zona euro au aprobat o transa de 8 mld. euro pentru Atena

Se numara orele in Europa. Liderii UE trebuie sa vina, maine, cu planul miraculos de salvare a zonei euro. In caz contrar, continentul se scufunda VIDEO