"Romania nu are cum sa nu intre intr-o recesiune statistica, declarata la 31 martie, adica peste cateva zile. De fapt, nu chiar peste cateva zile, ca asa e in jocul statisticii, cifrele vin mai tarziu. Probabil ca in aprilie, pe la jumatatea lunii aprilie, o sa stim exact daca la 31 martie Romania a intrat in recesiune sau nu. Dar, atentie, va fi o recesiune statistica!", a spus Vasilescu.

Adrian Vasilescu a explicat si ce inseamna recesiune statistica: "In trimestrul trei din anul trecut, am avut o crestere cu mult peste medie, care a determinat minusul din trimestrul patru, printr-un calcul statistic, pentru ca la nivelul anului, pe toate cele patru trimestre de anul trecut, noi am iesit cu o crestere de 2,5. Este una dintre cele mai mari din Europa. Speram sa iesim si anul acesta cu o crestere nu chiar de 2,5%, dar poate 1%, poate 1,5%, poate 1,8% si asta inseamna ca iar la nivelul anului nu vom avea recesiune, dar avand recesiune prin doua minusuri, un trimestru langa un trimestru, nu avem cum sa scapam, vom fi in recesiune la 31 martie, asa cred eu".

"Recesiunea tehnica este posibila dupa primul trimestru", declara saptamana trecuta si ministrul finantelor, Bogdan Dragoi

Economia s-ar putea contracta in primul trimestru comparativ cu ultimul trimestru din 2011, ceea ce va echivala cu intrarea in recesiune tehnica, din cauza conditiilor meteo, dar fata de primul trimestru de anul trecut PIB va avansa cu 1,5-2%, a afirmat ministrul Finantelor Publice.

"In trimestrul intai avem din pacate aceasta nesansa a vremii, iar economia se pare ca se va contracta fata de ultimul trimestru din 2011, dar nu pentru ca s-a redus economia sau cererea, ci pentru ca nu s-a putut livra efectiv. Tehnic, este posibil sa intram in recesiune in primul trimestru, dar anualizat vom avea crestere (...) Fata de primul trimestru din 2011 estimam o crestere cu 1,5 - 2%", a spus Dragoi

Traian Basescu: "De unde si pana unde ne punem mainile in cap ca vine recesiunea peste noi? Nu vine nicio nenorocire" VIDEO

Produsul Intern Brut a crescut anul trecut cu 2,5%, dupa un avans de 1,9% in ultimul trimestru comparativ cu aceeasi perioada din 2010, dar activitatea economica a incetinit in intervalul octombrie-decembrie fata de trimestrul al treilea, inregistrand o scadere cu 0,2% ca serie ajustata. 

Cresterea economica din 2011, de 2,5%, a fost sustinuta in principal de evolutia din agricultura, cu un plus de 11,3%, si industrie, domeniu care a inregistrat un avans de 5%. 

Fondul Monetar International prognoza in 2011 o crestere economica pentru Romania de 1,5%, dar dupa misiunea de la inceputul acestui an si-a revizuit in urcare estimarea, la peste 2%.  Pentru acest an, FMI si Comisia Europeana estimeaza un avans economic de 1,5-2%, in timp ce bugetul este construit pe o crestere economica de 1,8-2,3%.