Euro a atins minimul ultimilor 10 ani fata de yen, din cauza absentei unor detalii sau masuri concrete cuprinse in planurile liderilor europeni de a impiedica raspandirea crizei si efectele ei asupra economiei globale.

Moneda unica a urcat la un maxim de 1,3585 dolari pe euro, intr-o sedinta volatila, revenind ulterior la 1,3395 dolari, in coborare cu 0,8%, aproape de minimul ultimelor opt luni de 1,3382 dolari atins saptamana trecuta. 

In raport cu yenul, euro a cazut cu 1% la 102,17 yeni/euro, minimul ultimilor 10 ani. 

Dolarul s-a apreciat cu 0,4% in raport cu un cos de valute de referinta, in timp ce randamentul titlurilor de Trezorerie SUA, aflat deja la minimul ultimilor 60 de ani, a coborat la 1,8163%. 

Prabusirea pietelor de marfuri a continuat, metalele pretioase, cele industriale si petrolul continuand corectiile semnificative, din cauza scaderii apetitului pentru risc al investitorilor.  Aurul a coborat cu aproape 5%, la 1.579,5 dolari pe uncie, in timp ce argintul s-a depreciat cu peste 15%. Vineri, pretul aurului s-a prabusit cu peste 100 de dolari, cea mai mare scadere nominala din istorie. 

Pretul petrolului de referinta pe piata americana a scazut cu 2,2%, la 78,05 dolari pe baril, iar cotatia titeiului Brent a pierdut 1,6%, la 102,3 dolari pe baril.

Bursele europene au trecut pe crestere datorita revenirii actiunilor bancare, dupa un debut in scadere abrupta cauzat de deprecieri in sectorul minier, afectat de temerile privind economia globala, transmite Reuters. 

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene au urcat cu 0,6% pana la ora 7:38 GMT.  Actiunile BNP Paribas, cea mai mare banca europeana dupa active, sunt in urcare cu 5,3%, in timp ce titlurile grupului minier Rio Tinto au coborat cu 1,4%.

Ce se intampla la Bucuresti

Cursul de schimb a variat usor peste nivelul de 4,3 lei/euro in prima ora a sedintei interbancare de luni, cotatiile fiind foarte apropiate de paritatea de la finalul sesiunii precedente. 

Primele tranzactii au fost realizate la 4,3000 - 4,3030 lei/euro, paritate foarte usor sub inchiderea sedintei de vineri, de 4,3025 - 4,3050 lei/euro. 

In jurul orei 10:00, euro era tranzactionat la 4,3015 - 4,3035 lei. 

"Ca si in sedintele anterioare, parca nu este activitate in piata, volumele de tranzactionare sunt mici, iar cotatiile se misca in functie de cerere si oferta, si, intr-o masura mai mica, de evolutiile pietelor externe. Jucatorii mari, care sa speculeze eventuale miscari ale cursului leu/euro, continua sa absenteze din piata, pentru ca atentia este indreptata spre extern, spre situatia din Grecia si spre miscarile pe care le poate determina pe pietele dezvoltate. In plus, pietele mici, cum este cea din Romania, sunt mai riscante, deci, jucatorii mari prefera sa nu isi asume un risc suplimentar", a comentat un dealer.

Citeste si:

Germania, datoare Greciei cu 95 miliarde de dolari. Nemtii au luat "imprumut" cu scadenta de 66 de ani