Exporturile au crescut, la nivel global, cu 17,1% in septembrie fata de acelasi interval al anului precedent, dar in scadere cu 24,5% fata de luna august si cu mult sub previziunile economistilor, arata datele publicate astazi de autoritatile chineze. Cat despre importuri, si acestea au incetinit in septembrie fata de august : au crescut cu 20,9% fata de perioada din 2010, in comparatie cu cresterea de 30,2% inregistrata luna anterioara.

Multe dintre importurile Chinei reprezinta componente, precum cipuri electronice ori materii prime ce sunt re-exportate ca produse finite. Incetinirea importurilor din China semnaleaza eventuale scaderi viitoare ale exporturilor, subliniaza ziaristii cotidianului britanic de business.

Scaderea comertului de pe piata chineza a fost evidenta odata cu instalarea crizei economice in Europa, cand exporturile spre batranul continent au crescut cu doar 9,8 procente in septembrie fata de aceeasi perioada din 2010 si comparativ cu o crestere de 22,3% in luna august.

Cat despre cea mai importanta piata comerciala pentru China, importurile din Europa au crescut cu 25,7 de procente luna trecuta fata de acelasi interval din 2010. In august, chinezii importasera cu 31,4% mai multe produse de pe continentul european.

Si cresterea anuala a comertului cu Japonia, Statele Unite, Taiwan si Australia a incetinit, scrie FT. Excedentul comercial al Chinei, un subiect de disputa cu partenerii comerciali importanti (in special cu cei din SUA), a fost in septembrie de 14,5 miliarde de dolari, mai mic decat aratau prognozele. In august, excedentul s-a situat la 17,8 miliarde de dolari, iar in luna iulie la 31,5 miliarde de dolari.

China vrea introducerea unei taxe pentru importuri

Marti, senatul american a aprobat un proiect de lege care impune tarife pentru importurile produselor din tarile care pastreaza in mod deliberat monedele lor subevaluate. Taxa vizeaza in special relatiile cu piata chineza.

In forma actuala, este putin probabil ca proiectul de lege sa treaca de Camera Reprezentantilor din SUA. Ba mai mult, acesta a fost catalogat drept „periculos” de catre liderii republicani si a provocat reactii puternice in Asia.

Guvernul de la Beijing descrie proiectul de lege ca fiind un protectionism comercial (politica economica a unui stat, care urmareste protejarea temporara, partiala sau totala a industriei si a agriculturii indigene prin aplicarea unui regim vamal cu tarife ridicate la marfurile de import, prin restrictii valutare), o „incalcare grava” a normelor Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC). Pe scurt, o „bomba cu ceas”, care ar putea „aprinde” in orice moment un razboi comercial la nivel global.

Bursele europene, in scadere din cauza datelor economice nefavorabile din China

Bursele europene au deschis astazi in scadere, pierzand o parte din cresterile puternice din ultimele zile, din cauza deprecierii actiunilor miniere ca urmare a datelor sub asteptari privind balanta comerciala a Chinei, relateaza Reuters.

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene a coborat cu 0,4% pana la ora 7:05 GMT (10:05 ora Romaniei), dupa ce a inchis miercuri in urcare cu 1,6%, la cel mai ridicat nivel din ultimele noua saptamani.

Indicele resurselor naturale a coborat totodata cu 1,3% in Europa, dupa ce China, cel mai mare consumator de mtale din lume, a anuntat scaderea excedentului comercial pentru cea de-a doua luna consuectiv in septembrie, cu scaderi atat pentru importuri, cat si pentru exporturi, reflectand conditiile economice globale dificile si franarea pietei locale.

In Asia, indicele MSCI Asia Pacific al burselor din afara Japoniei a urcat joi cu 1,4%, iar indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis in crestere cu 1%, la maximul ultimelor patru saptamani.

Sentimentul de pe piete s-a imbunatatit dupa ce Parlamentul slovac a aprobat, miercuri, masurile de extindere si consolidare a Fondului European de Stabilitate Financiara. Slovacia era ultimul stat din zona euro care nu aprobase acordul incheiat la summit-ul liderilor europeni din luna iulie.

Citeste si:

UBS: Falimentul Greciei este inevitabil si se va produce pana in martie 2012

Cei mai cheltuitori 5 sportivi. Cum au ramas fara averi de milioane de dolari