A doua mare institutie de credit a tarii, Cyprus Popular Bank, a fost puternic afectata de expunerea pe datoria statului elen in urma restructurarii de la inceputul lunii martie, cand au fost sterse datorii de 100 de miliarde de euro.

"Problema este urgenta. Stim ca recapitalizarea bancilor trebuie finalizata pana la 30 iunie si au mai ramas doar cateva zile", a spus Shiarly, preluat de Mediafax.

In mod ironic, noteaza publicatia britanica, in ziua urmatoare Cipru ar trebui sa preia, pentru sase luni, presedintia prin rotatie a Uniunii Europene.

Cyprus Popular Bank a anuntat, la sfarsitul lunii mai, ca va ajunge la o rata de adecvare a capitalului de 9,2%, ceruta de Autoritatea Bancara Europeana, dupa finalizarea unui plan de atragere de capital. Banca pregateste o oferta de drepturi de 1,8 miliarde de euro subscrisa in totalitate de guvernul cipriot, precum si o preschimbare voluntara a unor instrumente financiare reprezentand datorii in valoare de 1,2 miliarde de euro.

Intrebat daca Cipru va cere ajutor pentru banci, Shiarly a raspuns ca va fi vorba, probabil, despre un pachet mai amplu. "Cand intri in programul de sprijin iei in calcul toate datele, inclusiv nevoi care ar putea sa apara in perioada urmatoare. Drept urmare, ar fi o cerere completa, care ar acoperi nu doar situatia actuala si recapitalizarea bancilor, dar si nevoi viitoare", a spus el.

Cipru reprezinta 0,2% din economia europeana.

Pana in prezent, Grecia, Portugalia, Irlanda si, celm ai recent, Spania, au apelat la ajutor financiar extern, din cauza crizei datoriilor suverane si a accesului dificil la pietele financiare.

In Romania sunt prezente doua banci cipriote, Bank of Cyprus, sub brand propriu, si Cyprus Popular Bank prin Marfin Bank.