Pe ansamblul anului 2011, economia zonei euro a crescut cu 1,5%, iar PIB-ul UE a urcat cu 1,6%. 

Raportat la trimestrul al patrulea al anului 2010, PIB-ul zonei euro a avansat cu 0,7% in perioada octombrie-decembrie, iar cel al UE cu 0,9%. 

In trimestrul al treilea al anului trecut, zona euro si UE afisau cresteri economice marginale de 0,1%, respectiv 0,3% raportat la perioada aprilie-iunie.

Economia germana a scazut cu 0,2% in trimestrul al patrulea fata de cel anterior, iar Produsul Intern Brut al Frantei a crescut cu 0,2% in aceeasi perioada. Cifrele sunt mai bune fata de estimarile analistilor, insa anunta contractie in zona euro pentru prima data din 2009, transmite Bloomberg.

PIB-ul Germaniei a urcat cu 0,6% in trimestrul al treilea, iar media estimarilor economistilor contactati de Bloomberg indica o contractie de 0,3% in ultimele trei luni ale anului. 

Pe ansamblul anului 2011, economia germana a crescut cu 1,5%, iar cea franceza cu 1,7%. 

Criza datoriilor de stat a incetinit cresterea economica din zona euro, cu Grecia, Portugalia si Belgia aflate deja in recesiune.  Datele recente sugerau ca Germania ar putea evita recesiunea datorita somajului aflat la minimul ultimilor 20 de ani, care ar trebui sa sutina consumul, si cererii pentru exporturi din afara zonei euro. 

Institutul de cercetare economica ZEW a anuntat marti ca increderea investitorilor germani a crescut in februarie la maximul ultimelor 10 luni.  Cu toate acestea, productia industriala a Germaniei a scazut cu 2,7% in luna decembrie fata de noiembrie, iar indicatorul s-a contractat cu 1,1% la nivelul zonei euro. 

Economiile Spaniei, Belgiei si Portugaliei au inregistrat de asemenea contractie in trimestrul al patrulea. 

Media estimarilor economistilor contactati de Bloomberg indica o contractie economica de 0,4% in zona euro in ultimele trei luni ale lui 2011, prima scadere dupa doi ani si jumatate. 

Vestea buna vine din Franta, unde economia a inregistrat o crestere cu 0,2 procente in ultimele trei luni ale anului 2011.
Ministrul de finante francez, Francois Baroin, a declarat ca exportul, consumul gospodariilor si investitiile au avut o contributie pozitiva in cadrul acestor statistici, scrie The Guardian.

Italia pare ca se scufunda din nou in recesiune. PIB-ul a scazut cu 0,7% in ultimul trimestru din 2011, mult peste previziunile analistilor. Dupa ce s-a redus cu 0,2 procente fata de trimestrul trei, economia italiana inregistreaza cea mai mare contractie din ultimele 6 luni.

Pentru Olanda, datele preliminare indica un PIB in scadere considerabila de 0,7%. Impactul asupra economiei din Tara Lalelelor este cu atat mai mare cu cat analistii se asteptau la o crestere de 0,3%.

Grecia si Portugalia au inregistrat anul trecut scaderi ale PIB de 7%, respectiv 2,7%, cifre care subliniaza impactul masurilor de austeritate impuse de institutiile financiare internationale in schimbul acordurilor de finantare externa.

Economia Marii Britanii s-a restrans cu 0,2%.

PIB-ul Austriei a scazut totodata cu 0,1%, iar in Europa Centrala si de Est, Cehia a inregistrat o contractie de 0,3%, Estonia si Lituania au scazut cu 0,8%, respectiv 0,9%, iar economia Romaniei a scazut cu 0,2%.

Economia Bulgariei a crescut cu 0,4%, iar Ungaria a inregistrat o evolutie de plus 0,3%. Slovacia a avut o crestere economica de 0,9% in trimestrul al patrulea, iar Letonia a afisat un avans de 0,8%. 

Finlanda si Cipru au raportat stagnare economica in perioad analizata, iar datele pe trimestrul patru nu sunt disponibile pentru opt tari, printre care Grecia, Polonia, Irlanda si Suedia.

Prognoza Bancii Centrale Europene indica pentru zona euro o crestere economica de 0,3% in acest an, respectiv 1,3% in 2013, iar institutia va actualiza proiectiile in luna martie.