„Este o veste buna, dar nu putem vorbi despre o iesire reala din recesiune, chiar dupa doua trimestre pozitive. E mult prea devreme sa spunem asta. Institutia care poate confirma aceasta iesire din recesiune este National Bureau of Economic Research, dar pentru moment, nu se poate vorbi despre asa ceva”, a spus pentru incont.ro, expertul ING Bank, Nicolae Chidesciuc.

„Da un semnal de incredere, atat de asteptat. Romania poate mai mult. Cu incredere si cumpatare, revenirea economica ar putea avea loc mai repede si mai sanatos”, este de parere economistul-sef al BRD, Florian Libocor.

In schimb, Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank spune ca, in ciuda anuntului optimism, nu trebuie sa ne asteptam ca salariile sa revina la nivelul de dinainte de taierile cu 25%. "Nu trebuie sa ne asteptam nici la cresterea cheltuielilor sociale, nici posibile reduceri de taxe pentru ca nu este un mesaj realist", afirma el. Dumitru recunoaste ca asistam la o revigorare a activitatii economice, insa una destul de inceata, iar acest lucru se va vedea in revenirea puterii de cumparare a populatiei, insa abia in doi-trei ani.

In privinta sectorului imobiliar, el spune ca "bula imobiliara" s-a corectat in mare parte. "Sansele pentru o revigorare a sectorului de constructii pot aparea numai daca statul incepe lucrari de infrastructura importante", mai adauga economistul.

Industria va fi cea care va influeta cresterea PIB-ului

„Desigur, vorbim despre o reluare a cresterii economice cu 0,6%, ceea ce este un lucru bun, si mai mult ca sigur, vom incheia acest an pe plus. Dar abia in anii urmatori vom putea vorbi despre iesirea din criza. Industria va da semne de revenire si in perioada urmatoare, acesta fiind si sectorul care va influenta practic cresterea PIB-ului”, a explicat Chidesciuc.

De aceeasi parere este si analistul BRD: „Industria a avut contributia majoritara la formarea VAB (valoarea adaugata bruta). Exporturile au mentinut stacheta sus, iar consumul individual isi revine mai repede. Aceste tendinte, cred, vor fi mentinute si in perioada urmatoare."

Se va simti cresterea economica in buzunarele romanilor?

Nicolae Chidesciuc sustine ca, momentan, nu putem vorbi despre o imbunatatire a nivelului de trai. Pentru ca acest lucru sa se intample, PIB-ul Romaniei trebuie sa se apropie de PIB-ul potential, lucru care ar putea deveni posibil abia in 2013, potrivit previziunilor analistilor.

„Daca reformele vor continua refacerea economiei, ea ar putea fi simtita mai repede la nivelul populatiei”, a spus si Florian Libocor.

INS a prezentat astazi datele privind evolutia PIB-ului in primul trimestru. In primele trei luni ale acestui an, PIB-ul Romaniei a crescut cu 0,6 procente fata de trimestru patru din 2010 si cu 0,3% fata de primul trimestru din 2010.

Pentru a iesi tehnic din recesiune, economia unei tari trebuie sa inregistreze cresteri in doua trimestre consecutive. In ultimul trimestru al anului trecut, economia a crescut cu 0,1% fata de cel anterior.

Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea PIB fata de precedentele trei luni cu 0,1%.

De atunci, PIB a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresterea de 0,9% in trimestrul al treilea din 2009, un avans de 0,2% in trimestrul doi al anului trecut si cresterea de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut.