Potrivit Business Insider, intalnirea de la Bruxelles ar putea avea fie sa uneasca zona euro, fie s-o dezbine odata pentru totodeauna. Liderii europeni sunt constransi de griparea pietelor financiare (drept urmare, trebuie sa actioneze ca atare, inainte ca pietele se sa inghete).

Germania, Franta si Belgia sunt tarile care simt cel mai puternic cresterea randamentelor obligatiunilor. Iar mai nou, anumiti analisti sustin ca insasi creditul Germaniei este pus in pericol.

Daca economia din zona euro continua sa se deterioreze, va fi doar o chestiune de timp pana cand sistemul bancar va ceda, avertizeaza economistii.

Se clatina ratingul de top triplu A. Avertisment de la Moody's: Franta, la un pas de retrogradare

Speculatiile privind o viitoare retrogradare a ratingului Frantei pune pe jar investitorii, noteaza Business Insider. In ultima saptamana, cele trei mari agentii de rating din lume au avertizat faptul ca ar putea plasa Franta sub evaluare cu perspectiva negativa in urmatoarele trei luni daca va considera ca eventualele costuri de recapitalizare a bancilor cu bani publici si de finantare a altor state din zona euro vor pune presiuni prea mari pe buget.

In acest moment, Franta are rating de top triplu A de la toate cele trei mari agentii: Fitch, Moody`s si Standard & Poor`s.
Majorarea recenta a dobanzilor obligatiunilor guvernamentale franceze si deteriorarea perspectivelor de crestere economica ar putea afecta ratingul de credit al Frantei, avertiza Moody`s la sfarsitul lunii noiembrie, potrivit Le Figaro, citat de Reuters.

"Costurile de finantare care persista la nivel ridicat, combinate cu deteriorarea perspectivei economice, ar putea agrava dificultatile cu care se confrunta guvernul, cu implicatii negative pentru credit", se arata in avertismentul Moody's.

Intreaga Europa se va alarma in cazul in care Franta isi va pierde credibilitatea in fata investitorilor: zona euro va fi la un pas de colaps.

Totodata, fondul de ajutor in valoare de 11 miliarde pe care Grecia il asteapta de la institutiile europene (UE si FMI) depinde de un vot in Parlamentul grec, in functie de bugetul elenilor pentru 2012. Dupa summitul de la Bruxelles, grecii vor afla daca vor fi sau nu salvati. In cazul in care bugetul acestora nu va fi pe planul liderilor europeni, Grecia ar putea iesi din zona euro, spun economistii – si asta deoarece nu vor primi perfuzia atat de necesara pentru surpravietuire.

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat vineri in cadrul unei sesiune Parlamentare germane, ca „vor veni ani grei”, asemanand actuala criza din zona euro cu un „maraton”, in care va castiga cel care va lua cele mai bune decizii pe termen scurt. Cu toate astea, Germania s-a opus din nou ca Banca Centrala Europeana sa intervina si sa cumpere obligatiuni europene fara nicio modificare substantiala a constitutiei. Merkel a subliniat insa ca Germania va juca un rol important indiferent de ce decizie vor lua liderii UE. Pentru ca nemtii inca mai au timp sa „traiasca”.

Mai mult ca oricand, pietele financiare cauta strategii pe termen-lung care sa stabilizeze criza datoriilor suverane. In caz contrar, cu totii vom asista la o prabusire a sistemului bancar din Europa.

Citeste si:

Maniera originala a unei banci de a-si face reclama pe timp de criza FOTO