Cu siguranta, ultimul an si jumatate de incompetenta administrativa ne-a dus in pragul dezastrului. Este evident ca primul lucru care trebuie facut este micsorarea cheltuielilor bugetare, micsorarea drastica a acestora”, arata omul de afaceri liberal.

Romania, in primul rand, ar trebui sa plece de la micsorarea cheltuielilor administrative, de la reformarea sistemului prin care isi controleaza investitiile. De exemplu, ar trebui renuntat la sistemul de licitatii de stat. Ar trebui trecut la externalizarea catre institutii private a intregului sistem de achizitii publice. Numai in felul acesta autostrazile ar incepe sa coste mai putin si nu de patru ori mai mult decat in orice tara europeana”, precizeaza el.

"La noi si fiecare pastila pentru oamenii bolnavi sau computer folosit pe biroul unui functionar sunt nemasurat de scumpe. Iar pe de alta parte, stimularea economica vine din reducerea impozitarii", adauga fondatorul afacerii Rompetrol.

Cel mai bogat roman din topul Forbes crede in continuare ca Romania ar avea enorm de mult de castigat din reducerea taxelor si spune ca exista o serie de masuri alternative de repornire a economiei, care ne-ar ajuta foarte mult daca ar fi si puse in practica.

Mai mult, el considera ca leul va ajunge la un nivel care sa arate adevarata putere economica a tarii noastre si ca trebuie devalorizat ca sa ajute la cresterea PIB-ului.

Masurile alternative de repornire a motoarelor economiei

Dincolo de scaderea drastica a impozitarii pentru stimularea economica, evident ca ar putea fi adoptate si alte masuri de stimulare: de exemplu, reducerile pentru plata la termen sau anticipata a impozitului, care favorizeaza prin stimulare si nu prin coercitie o colectare mai rapida si mai consistenta a platilor fiscale”, explica Patriciu.

"Ar trebui sa tratam statul si contribuabilul in mod egal. Contribuabilii sa fie tratati egal in ceea ce priveste dobanzile si penalitatile pentru nerambursare sau neplata la termen. Una dintre marile hibe pe care le avem este ca statul nu returneaza la timp sumele pe care le datoreaza contribuabililor si nu plateste niciun fel de penalitate ori dobanda la aceste sume, desi le inapoiaza cu luni de zile mai tarziu", adauga omul de afaceri.

In Romania, orice lucrare publica costa de patru ori mai mult ca oriunde in Europa

Potrivit lui, este "evidenta pentru toata lumea necesitatea distrugerii sistemului clientelar", care implica atribuirea comenzilor de stat intr-un sistem "complet netransparent de licitatii".

"El poate fi usor transformat intr-un sistem coerent, prin transmiterea lui catre consultanti privati, nelasand birocratia statului sa fie implicata in acest sistem”, puncteaza Dinu Patriciu.

Acesta crede ca lucrarile publice, de exemplu, nu pot fi executate rapid decat in parteneriat public-privat si ca prin concesionare se poate asigura eficienta si creste calitatea lucrarilor.

"In sistemul actual, vom avea doar foarte multi "regi ai asfaltului" si de aceea o sa turnam foarte putin asfalt", mai comenteaza fostul proprietar al Rompetrol.

Statul e intr-o continua nevoie de bani, dar nu stie ce sa faca cu ei. Nu stie sa-si micsoreze cheltuielile administrative, cum spuneam, nu stie sa-si reformeze sistemele prin care isi controleaza investitiile”, conchide Dinu Patriciu.

Joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu spunea ca exista o opozitie extraordinara din partea politicienilor la taierea de cheltuieli. Parerea sa este impartasita si de Patriciu.

Da, stiu ca exista o astfel de opozitie, pentru ca evident este vorba de clientela politica. E vorba de faptul ca la noi orice lucrare publica costa de patru ori mai mult decat in orice alta tara europeana. Este vorba de faptul ca la noi toate achizitiile publice sunt mult mai scumpe decat oriunde altundeva datorita coruptiei”, comenteaza omul de afaceri liberal.

E nevoie de reformarea pietei financiar-bancare

In Romania, de asemenea, este nevoie de o reglementare rezonabila a pietei financiar-bancare, pentru a stimula aparitia caselor de economii si a altor institutii financiare nebancare, pentru a avea un sistem financiar complex, competitiv si care sa asigure cu adevarat finantarea companiilor. Astazi, cele care sufera cel mai tare sunt companiile mici, subfinantate de catre banci. Stim foarte bine ca bancile nu dau credite”, mai spune Patriciu.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste evolutia cursului valutar, omul de afaceri crede ca ar fi benefica devalorizarea leului, care a fost tinut pe linia de plutire artificial de BNR, fapt ce ar stimula activitatile de export.

Evident, tinerea artificiala a cursului la un nivel nerealist, care a caracterizat ultimul an, nu mai e sustenabila. Si probabil ca va trebui sa mearga catre un curs rezonabil, care sa incurajeze si exporturile si care sa reprezinte intr-adevar potenta noastra economica”, explica el.

Un guvern de tehnocrati nu este recomandabil

De asemenea, pentru ca astfel de masuri sa poate fi adoptate, un guvern de tehnocrati nu ar fi sub nicio forma recomandabil, crede Dinu Patriciu.

Deciziile despre care vorbim sunt decizii politice. Ele necesita sustinere politica si vointa politica. Dar pornim dintr-o alta filosofie. Deocamdata, noi am ramas la filosofia statului care trebuie sa se amestece in toate cele si la o mentalitate feudala a birocratiei si a clasei politice, mostenite din vremea socialismului, care pune mai presus de interesele cetatenilor interesele statului”, spune acesta.