Potrivit unor surse citate de Mediafax, delegatia FMI si Guvernul nu au ajuns inca la o intelegere privind societatile de stat care urmeaza sa fie privatizate sau restructurate, dar nici asupra momentului si nivelului de reducere a contributiilor de asigurari sociale.

"Negocierile s-au blocat si de aceea nu s-a finalizat nici scrisoarea de intentie, care trebuia formulata astazi (vineri - n.r.). Guvernul nu vrea sa privatizeze aproape nimic din ce a cerut FMI. Autoritatile vor si ca decizia privind reducerea CAS sa fie adoptata mai repede, pe fondul incasarilor bune din primul trimestru, desi initial se vorbise ca masura sa fie anuntata dupa mijlocul anului. Din aceste motive s-a amanat si intalnirea cu presedintele Basescu", au declarat sursele citate.

Prin scrisoarea de intentie precedenta, autoritatile romane s-au angajat sa elaboreze pana la finele lunii aprilie lista cu societatile de stat care vor fi privatizate, reorganizate sau lichidate.

Ulterior, insa, premierul Emil Boc a anuntat ca aceasta lista va fi intocmita pana la sfarsitul lunii iunie.

In aceste conditii, reprezentantii FMI au amanat si intalnirea cu preseditele Traian Basecu, programata initial pentru ziua de astazi, intalnire care urmeaza sa aiba loc sambata, cand concluziile evaluarii vor fi aproape definitivate.

FMI vrea vinderea companiilor de stat cu datorii. Guvernul zice NU! VODEO

In urma negocierilor cu FMI pentru incheierea unui nou acord, lista companiilor monitorizate a fost extinsa prin includerea altor noua societati, respectiv Posta Romana, Tarom, Complexul Energetic Turceni, Filiala de Intretinere si Servicii Energetice "Electrica Serv", Electrica Furnizare Transilvania Nord, Oltchim, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, precum si societatile Interventii Feroviare si Telecomunicatii CFR.

Pe lista au fost mentinute Compania Nationala de Cai Ferate CFR, CFR Calatori, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti si Societatea Comerciala Electrificare CFR, fiind insa scoasa Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF).

Pe de alta parte, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat ca o decizie privind reducerea contributiilor de asigurari sociale va fi adoptata peste trei luni, la urmatoarea vizita a misiunii FMI de evaluare, cand vor putea fi observate efectele noului Cod al Muncii.

Tanasescu: FMI amana reducerea CAS-ului VIDEO