Iata cateva dintre punctele de discutie pe care liderii lumii le discuta in aceste zile in mica statiune elvetiana:

- Doi dintre economistii invitati sa vorbeasca in cadrul Forumului s-au declarat confuzi la auzul ca titlul sesiunii la care urmeaza sa participe poarta denumirea de „distopie”. Necunoscand semnficatia cuvantului, ei au marturisit ca au fost nevoiti sa caute in dictionar sensul sau. L-au aflat, in cele din urma: inseamna antonimul cuvantului "utopie";

- Roubini crede ca termenul descrie perfect situatia in care se afla Planeta la ora actuala;

- Totodata, "Dr. Doom" este de parere ca “distopia” este asociata cu incertitudinea economica;

“Ceea ce uneste insa oamenii din ziua de astazi este dorinta de a supravietui saraciei, efectelor somajului si crizei financiare”, adauga Roubini;

- „Teama de cresterea datoriilor duce automat la taierea bugetelor, lucru care in Europa, cel putin, nu face decat sa adanceasca recesiunea”;

- La ora actuala, 255 de milioane de oameni din intreaga lume nu au un loc de munca;

- 1 din 3 oameni de pe glob sufera de saracie sau din cauza pierderii jobului;

- "Salariile din fiecare stat al lumii reprezinta, in prezent, cel mai scazut procent din Produsul Intern Brut al fiecarei tari in parte”, spune economistul american;

- „Procentul profiturilor companiilor din PIB-ul tarilor se afla la cel mai ridicat nivel de pana acum”, spune Roubini;

- „Actualele politici economice vor conduce la explozii”;

- „Ne aflam intr-un cerc vicios, iar auteritatea fiscala menita sa rezolve problema datoriilor suverane nu face nimic altceva decat sa inrautateasca lucrurile”;

Care sunt insa, solutiile cu care vin economistii? Iata si cateva dintre ideile dezbatute in Elvetia, in aceste zile:

- Mai multe uniuni inseamna mai multa putere;

- Mai multe investitii in educatie;

- Mai multe investitii in „capitalul uman”;

- Mai multe investitii in infrastructura;

- Mai putina austeritate;

- Redistribuirea puterii in societate – mai multa putere functionarilor, persoanelor aflate in functii de executie;

- Standarde recunoscute in locul codurilor de conduita, in special in domeniul afacerilor;

- Reguli clare care sa precizeze ca 50% dintre managerii firmelor sa fie femei;

- Intelegeri incheiate cu presedintii executivi ai companiilor, prin care acestia din urma se angajeaza ca salariatii lor sa fie impozitati diferentiat, in functie de venituri;

- Mai mult curaj in legatura cu regularizarile financiare.

De ce i se spune "Dr. Doom"

Profesorul de economie Nouriel Roubini a prezis, in 2006, o criza financiara “catastrofala” pe care bancile centrale nu o puteau preveni. Prabusirea Lehman Brothers in 2008 a fost punctul de plecare pentru criza financara care a afectat intreaga lume, cea mai mare din 1930 incoace. Roubini a fost supanumit "Doctor Doom" pentru predictiile sale.

Nouriel Roubini ofera acelasi exemplu pe care l-a dat si Henry Ford cand a fost de acord sa creasca salariile angajatilor sai, pentru ca acestia sa-si poata permite achizitionarea unei masini a companiei sale.

Daca mai multe firme ar aplica, azi, astfel de strategii, angajatii ar avea mai multi bani pe care sa-i cheltuiasca. Iar asta nu ar face decat sa favorizeze mersul economiei. Jody Heyman, de la Institutul de Sanatate si Politici Sociale din SUA, citeaza un studiu care demonstreaza ca o asemenea procedura din partea corporatiilor nu ar afecta performanta companiilor, ci din contra.

Cea mai ieftinta invitatie de la Davos costa 71.000 de dolari

O invitatie non-VIP la Forumul Economic Mondial de la Davos costa cel putin 71.000 de dolari. Pentru a avea acces la intalnirile private, costul incepe de la 156.000 de dolari, potrivit Reuters.

"Partenerii strategici" ai evenimentului, precum Goldman Sachs si Bank of America, platesc 527.000 de dolari pentru statutul de membru si 19.000 de dolari pentru fiecare invitatie, in limita a cinci. Printre "partenerii strategici" se regasesc ArcelorMittal, ABB, Fundatia Bill & Melinda Gates, Coca-Cola, Deutsche Bank, GDF Suez, Google, Intel, JPMorgan, Lukoil, Microsoft, Metro, Nike, PepsiCo, Renault-Nissan, Sberbank, Thomson Reuters si Volkswagen.

Editia din 2010-2011 a reuniunii de la Davos a adus venituri de 157 milioane de dolari, in timp ce cheltuielile au fost de 156 milioane de dolari. Doar vinul servit la Forumul Economic Mondial de la Davos in 2011 a avut un cost estimat de aproape 16.000 de dolari. Costul unei calatorii cu limuzina de la Zurich la Davos costa 689 de dolari, in timp ce o intoarcere cu elicopterul are pretul de 9.000 de dolari.

De la lansarea evenimentului, la inceputul anilor '70, au avut loc patru recesiuni la nivel global si sase in Statele Unite. In ultimii 12 ani, datoria publica la nivel global a crescut de peste doua ori si jumatate, de la 18.000 de miliarde de dolari in 2010 la 47.000 de miliarde de dolari, cifra estimata in acest an.

Forumul Economic Mondial a fost lansat in ianuarie 1971, cand un grup de lideri din business-ul european s-au intalnit sub patronajul Comisiei Europene si asociatiilor industriale europene. Reuniunea din acest an a fost deschisa de un discurs al cancelarului german Angela Merkel.

La editia din 2012 sunt reprezentate 19 state membre G20, in timp ce numarul total al paricipantilor, lideri politici, academicieni, reprezentanti ai societatii civile si mediului de afaceri, este estimat la peste 2.600, un record pentru eveniment.