Dupa doua trimestre de crestere moderata sub doua procente, cu suisuri si coborasuri, iulie, august si septembrie au fost cele 3 luni care au adus marea surpriza: o crestere de 4,5%, potrivit Institutului National de Statistica.

Din inertie, si ultimele 3 luni din an vor fi tot in crestere. Vom incheia 2011 cu un plus de 2%, peste estimarea initiala de un procent si jumatate.

"Romania a avut patru trimestre consecutive de crestere economica ceea ce demonstreaza ca tara se afla in graficul unei cresteri economice pentru acest an intre 1,5 si 2%", a spus premierul Emil Boc.

Economia a fost ajutata de agricultura, care a avut si cea mai mare crestere. Am avut o recolta atat de bogata incat trimitem si in strainatate.

Doar in ultima luna, 450 de barje pline ochi cu cereale au tranzitat canalul Dunare - Marea Neagra. Vorbim de aproape jumatate de tone de porumb, grau, orz sau ovaz care au plecat spre export. Este pentru prima oara in ultimii 11 ani cand pe aici pleaca din tara o cantitate atat de mare de produse agricole.

Pe langa plusul de 25% din agricultura, si constructiile par sa-si fi revenit, iar industria se tine tare. Turismul, desi are un aport mic in economie, inregistreaza o crestere semnificativa.

"Daca nu ar fi fost agricultura, cresterea economica ar fi fost de 1,6%, in loc de 4,4%", a declarat Lucian Anghel, analist economic

Cat priveste constructiile, nu mai rasar blocuri peste noapte ca pe vremuri, acum cresterea vine din contractele cu statul: drumuri, autostrazi, reparatii la termocentrale sau reabilitari termice.

De la inceputul anului s-au creat 25.000 de noi locuri de munca in domeniu. La un salariu mediu de 280 de euro, acesti oameni au incasat impreuna in 6 luni, salarii de 43 de milioane de euro.

O parte din bani se regasesc si in consum. De exemplu, vanzarile de electronice si electrocasnice au crescut cu 11% pana la 960 de milioane de euro in primele 9 luni.

Lucrurile nu sunt insa chiar asa de roz. In lunile reci, economia nu mai merge atat de bine si multe domenii sunt obligate sa se opreasca.

"A fost cresterea foarte mare datorita agriculturii. Dar asta e temporara. Pentru ca in februarie nu mai poti sa culegi porumb", a spus  Sorin Pislaru, redactor-sef, Ziarul Financiar.

In Europa, mai toate economiile scartie. Germania a franat puternic de la o crestere de 4,6% la una sub 3 procente. Franta la fel. Si nu este exclus ca Italia sa intre in recesiune.

Cancelarul german avertizeaza ca vorbim de o criza istorica. Probabil cea mai mare grava dupa Al Doilea Razboi Mondial.

In tara noastra, pentru 2012 Fondul Monetar International estimeaza o crestere economica de aproximativ 2 procente.

Raiffeisen a revizuit estimarea privind cresterea economica a Romaniei pentru acest an de la 1,5% la 2,5%

Trimestrul al treilea a fost cu mult peste asteptari. Raiffeisen considera insa ca prognoza pentru anul viitor, de plus 1,8%, ar putea fi optimista din cauza efectului de baza din agricultura. 

"Cu o cifra substantial mai buna decat asteptarile pentru trimestrul al treilea, cresterea economica din 2011 in ansamblu ar trebui sa fie cu mult peste prognoza noastra de 1,5%, chiar si in cazul unei cifre slabe in trimestrul patru. Produsul Intern Brut (PIB) real a crescut deja cu 2,7% in primele noua luni fata de aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, credem ca PIB-ul ar putea creste cu 2,5% in 2011", se arata intr-o analiza a Raiffeisen. 

INS va prezenta la inceputul lunii decembrie a doua estimare privind PIB-ul din trimestrul al treilea, precum si factorii care au influentat evolutia, insa Raiffeisen apreciaza ca cifrele se datoreaza in principal agriculturii, care a adus o contributie pozitiva puternica la cresterea economica, atat in termeni anuali cat si trimestriali. 

Totodata, subsidiara locala a bancii austriece noteaza ca toate sectoarele (industria, constructiile, serviciile) au adus contributii pozitive la PIB in perioada analizata. Raiffeisen estimeaza ca rata de crestere a PIB a fost sprijinita si de consum, investitii si exporturi nete.