Daca tratatul semnat la Bruxelles ar intra in vigoare de maine, putine state europene ar indeplini conditiile impuse. Asa ca in urmatorii ani, mai toata Europa va lua masuri drastice de reducere a cheltuielilor.

Dupa o noapte de negocieri, cei mai puternici lideri europeni au decis sa spuna adio traiului pe datorie. In traducere libera, asta inseamna ca tarile semnatare ale tratatului se angajeaza sa nu mai foloseasca bani din imprumuturi pentru majorari de pensii si salarii cu zeci de procente si, cel putin teoretic, politicienii nu mai pot face promisuiuni de majorari de veniturim, doar pentru a castiga voturi.

Tarile semnatare, in special cele din zona euro, adica principalii nostri parteneri comerciali, trebuie sa intre rapid la o cura de slabire. E ca si cum intr-un an li se va cere sa treaca de la un costum marimea XL la unul S.

Scaderea exporturilor afecteaza nu doar firmele exportatoare, ci si pe cele care livreaza marfa pentru ele. Asa ca vor fi nevoite sa dea oameni afara si sa reduca salariile.

Practic, toate tarile trebuie sa aiba un deficit structural mai mic de 0,5%. In 2012 si 2013 noi nu vom reusi sa respectam aceasta conditie.

Cine incalca tratatul trebuie sa achite automat o amenda de 0,1% din PIB. Adica 130 de milioane de euro pe an, in cazul nostru.

Partea plina a paharului este ca investitorii straini ne vor privi cu ochi mai buni si cresc sansele sa aduca bani la noi in tara pentru ca stiu ca acum nu mai avem cum sa repetam greselile economice din trecut.

Romania a anuntat ca va ratifica tratatul anul acesta si pentru ca nu este tara membra a zonei euro poate decide de cand il va aplica.

Citeste si:

25 state UE, printre care si Romania, au semnat pactul fiscal european. Dragoi: Romania este una dintre putinele tari care au adoptat deja masuri din tratat