Decizia creste practic sansele ministrului francez al Finantelor, Christine Lagarde, favorita pentru ocuparea postului lasat liber in luna mai de conationalul sau Dominique Strauss-Kahn.

Board-ul FMI a respins modificarile necesare la regulamentul institutiei pentru a permite unei personalitati trecute de varsta de 65 de ani sa candideze la sefia Fondului, au declarat pentru Reuters doua surse oficiale din consiliul executiv.

Oficialii citati au declarat ca schimbarea regulilor pentru Fischer (67 de ani) ar fi impus redeschiderea procesului de selectie, pentru a permite inscrierea in cursa a unor candidati mai in varsta. Regulamentul FMI impune de asemenea ca directorul general al institutiei sa nu aiba mai mult de 70 de ani.

Un comunicat al FMI arata ca pe lista scurta a candidatilor sunt Lagarde si Agustin Carstens, guvernatorul bancii centrale a Mexicului, fara vreo mentiune privind candidatura lui Fischer.

Oficialul israelian, care are si cetatenie americana, si-a anuntat sambata candidatura la sefia FMI. El era considerat un rival serios pentru Lagarde, fiind respectat in cercurile economice internationale.

"Consiliul executiv se va intalni cu candidatii la Washington si se va reuni ulterior pentru a face selectia", se spune in comunicatul FMI, care reitereaza ca procesul de desemnare ar trebui sa se incheie pana la 30 iunie.

Lagarde este sustinuta de Europa, care detine o treime din voturi la varful FMI, si de mai multe tari in frunte cu Indonezia, singura mare economie emergenta care si-a anuntat sprijinul oficial pentru ministrul francez.

Christine Lagarde ar putea deveni prima femeie care ocupa postul de director general al FMI.

Carstens are sprijinul a 12 tari din America Latina, inclusiv Columbia.

Actuala cursa pentru sefia FMI este cea mai "fierbinte" din istoria de 65 de ani a institutiei, insa rezultatul cel mai probabil este mentinerea dominatiei europene la varful Fondului. Brazilia, cea mai mare economie sud-americana, nu si-a anuntat inca sprijinul pentru Carstens.

Cine era candidatul surpriza

Stanley Fischer are insa cateva atu-uri esentiale. A fost economist sef al Bancii Mondiale timp de 2 ani si numarul doi al FMI vreme de 7 ani. Tot lui i se datoreaza faptul ca Israelul a fost relativ crutat de recesiunea globala.

Cand a devenit trezorierul sef al Israelului, i s-a permis in mod exceptional sa-si pastreze cetatenia americana. Ori, tocmai asta i-ar putea juca feste. Fie pentru ca postul este prin traditie rezervat europenilor, fie pentru ca nu va obtine sustinerea statelor arabe.

Ministrul israelian al finantelor, Yuval Steinitz, a declarat duminca ca Stanley Fischer are sanse mici sa castige cursa pentru postul de director general al Fondului Monetar International.

Fischer (67 de ani) ar fi un rival serios pentru ministrul francez al finantelor, Christine Lagarde, insa regulamentul Fondului impiedica numirea unui director general trecut de 65 de ani, iar postul nu poate fi ocupat de o persoana mai in varsta de 70 de ani. Mandatul la conducerea FMI este de 5 ani.

"Sansele nu sunt grozave, exista mai multe obstacole (...) in primul rand cel al varstei. In al doilea rand, desemnarea este in mare masura politica. Daca ar fi fost o alegere pur profesionala, gasirea unui candidat mai bun decat Fischer ar fi o adevarata provocare", a spus Steinitz, potrivit Reuters.

Christine Lagarde a anuntat ca are sprijinul Egiptului pentru candidatura sa la sefia FMI.

Mai mult, Fischer ar putea fi nepopular printre tarile asiatice, unde este asociat cu unele dintre cele mai dure reforme impuse de FMI in timpul crizelor financiare din regiune de la sfarsitul anilor '90.