"Am discutat un numar mai mare de optiuni si am fi sprijinit autoritatile daca ar fi ales aceasta varianta (de reducere drastica a cheltuielilor - n.r.) sau alta. In final, Guvernul a ajuns la concluzia ca cea mai buna solutie este cea care a fost luata. Sprijinim aceasta deczie. Guvernul a avut obligatia sa adopte optiunea cea mai adecvata pentru tara si noi sprijinim faptul ca ei s-au angajat la acest lucru", a declarat pentru Mediafax Jeffrey Franks.

Oficialul FMI a completat ca, in cadrul discutiilor care au avut loc la Bucuresti, Fondul a propus o serie de variante care includeau majorări de taxe, dar si Guvernul avea la un moment printre variantele sale optiunea cresterii taxelor.

In urma negocierilor cu institutia financiara internationala, autoritatile romane au ales un program de restrangere a cheltuielilor publice, printre masuri figurand reducerea cheltuielilor salariale cu 25% si a pensiilor cu 15%.

Reprezentntul FMI a explicat ca, desi Fondul a discutat cu Guvernul solutia unor propuneri echilibrate, care ar fi adus un plus de venituri la buget, Executivul a fost "puternic devotat" ideii ca problema finantelor publice din Romania a venit in mare masura de pe partea de cheltuieli.