Opinia Frantei este cat se poate de transanta.

"Ca si Olanda, noi suntem favorabili unei amanari a acestei decizii cel putin pana la raportul Comisiei Europene referitor la justitia din Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, din vara lui 2011 (...) Frontiera romano-moldoveneasca este prost controlata din cauza distribuirii dincolo de frontiera de pasapoarte romanesti, a 'gaurii negre' pe care o reprezinta teritoriul transnistrean separatist si a nivelului de coruptie din Ucraina vecina", a declarat Pierre Lellouche, secretarul de stat pentru afaceri europene al Frantei.

Decizia aderarii Romaniei se va lua cu unanimitate de voturi. Dar, pana acum, mai multe tari si-au exprimat reticenta fata de acceptarea tarii noastre in spatiul Schengen in martie anul viitor. Presedintele Traian Basescu da insa asigurari ca totul merge conform planului.

"Franta, Olanda, Germania nu s-au opus transmiterii catre Parlamentul European a documentelor pentru demararea procesului de integrare in spatiul Schengen, asa cum este planificat, in aprilie", a spus Traian Basescu.

O atitudine rezervata are deocamdata si presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, care ne transmite ca totul depinde de puterea noastra de... negociere.

"In principiu, decizia va trebui luata in 2011. Comisia Europeana sprijina aderarea Romaniei la zona Schengen, daca Romania indeplineste toate conditiile tehnice. Dar stiti ca este o decizie care se ia in unanimitate de catre statele membre. Asa ca va trebui sa aiba loc un dialog intre Romania si diversele tari membre.", a explicat Jose Manuel Barroso.

Aderarea la spatiul Schengen va face ca toti cetatenii Romaiei sa circule liber prin Europa fara sa mai fie opriti la frontiere.