"Planul de salvare a Greciei se bazeaza pe o conditie stricta: el prevede consolidarea supravegherii Greciei si impunerea unei prezente permanente a misiunii Comisiei Europene la fata locului", menita sa ajute Grecia sa-si modernizeze aparatul de stat, a declarat Rehn.

El s-a exprimat la finalul unei reuniuni a Eurogrupului, in cursul careia ministrii de Finante din zona euro au aprobat un important plan de salvare in favoarea Atenei.

La randul sau, "troika isi va spori in mod semnificativ prezenta" in Grecia, a precizat liderul Eurogrupului, Jean-Claude Juncker.

Troika, formata din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, organizeaza in mod regulat misiuni de inspectie in tarile care au beneficiat de un program de ajutor international. De verdictul acestora despinde varsarea transelor ajutorului.

Dar in cadrul reuniunii Eurogrupului, ministrul olandez de Finante, Jan Kees de Jager, a vrut mai mult. El a pledat pentru o supraveghere "permanenta" a Greciei de catre UE si FMI, pentru a controla mai bine progresul reformelor si implementarea masurilor de austeritate.

Zona euro a decis de asemenea sa infiinteze un cont blocat in care va fi virata o parte din fondurile imprumutate Greciei, care vor fi alocate cu prioritate pentru rambursarea datoriei publice, precizeaza comunicatul final. Aceasta masura va permite ca "fondurile imprumutate Greciei sa fie mai bine urmarite si supravegheate".

Acest mecanism va fi supus controlului creditorilor Greciei - Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International. El va fi temporar, asteptand ca Grecia sa inscrie in Constitutie, in termen de doua luni, o clauza care sa garanteze ca problema datoriei va fi prioritatea sa.

Citeste si:

Grecii au mai primit o sansa. Eurogrupul a aprobat al doilea plan de salvare a statului elen. Cati bani ajung in Atena