"Trebuie sa gasiti o directie pentru dezvoltarea economica. Economia are o componenta psihologica: trebuie adoptate masuri concrete si regulile nu trebuie schimbate de la o zi la alta, pentru ca investitorii nu vor mai sti ce sa creada. Guvernul a promis niste masuri si ele trebuie respectate in fata FMI-ului", a punctat ambasadorul francez la Bucuresti, in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani".

Investitorii francezi din Romania nu par sa se fi speriat asa de tare de climatul economic din tara noastra, dat fiind ca, dupa cum sustine Henri Paul, nu au existat firme mari care sa se fi retras in aceasta perioada dificila.

"Nu exista mari companii franceze care s-au retras din Romania. Toate sunt prezente, deci lucrurile merg bine pentru firmele franceze, dar depinde de sectorul in care activeaza. Sunt multe domenii in Romania si unele sunt mai bine reprezentate de firmele franceze decat altele, pentru ca unele sectoare merg mai bine decat altele. Este limpede ca in Romania consumul nu merge bine, iar firmele din sectorul de consum, evident, sunt ingrijorate. Am vorbit de Dacia. Acolo, firma franceza este destul de multumita, deci atitudinea este diferita, dar firmele nu s-au retras, exista proiecte pentru Romania, sunt firme mici si mijlocii care vin in Romania pentru ca le intereseaza aceasta tara", a spus ambasadorul, adaugand insa ca statul roman ar trebui sa se gandeasca intai si intai sa-si onoreze datoriile.

"Exista un lucru foarte important pe care ar trebui sa il faca guvernul Romaniei: sa-si plateasca arieratele, pentru ca acesta este levierul anticriza, masura cea mai buna pe care guvernul Romaniei o poate lua este sa-si plateasca datoriile pe care le are fata de firme", a afirmat Henri Paul.

Desi se vede ca lucrurile se misca, totusi, masurile luate de Executivul nostru nu se compara cu cele luate de Franta: "Programul Rabla merge bine, Prima Casa merge bine, dar, din pacate, nu sunt multe masurile luate, comparativ cu Franta. Guvernul francez a facut un plan urias de investitii, de 35 de miliarde de euro, ceea ce permite investitii in sectoarele strategice, care au un viitor. A fost numit un ministru al planului de relansare, care lucreaza indeaproape cu prim-ministrul", a spus Henri Paul.

Cat despre mult asteptata iesire din criza… "Cel care are raspunsul la aceasta intrebare poate sa fie platit cu o avere, pentru ca nimeni nu poate sti. Eu cred ca, in ciuda tuturor lucrurilor, in Europa se simte un tremur la actiunile hotarate ale guvernelor si, in general, putem spune ca am rezistat destul de bine crizei in Europa, unde avem sansa, anul viitor, de a asista la o ameliorare generala a situatiei. Nu am ajuns chiar la fundul prapastiei, nu in toate domeniile", a declarat ambasadorul.

"Economia este foarte diversificata, sunt sectoare care se vor descurca mai bine decat altele, dar constat ca in industrie lucrurile nu stau chiar rau, exista investitii. Ati vazut ca presedintele Basescu si directorul general delegat al Renault au inaugurat centrul de la Titu. Toata lumea spunea ca masinile le vom arunca pe apa sambetei, dar iata ca lucrurile nu stau chiar asa. Cred ca aceste perioade de criza sunt propice pentru crearea de noi oportunitati”, a conchis el.