Ce parere are ministrul Finantelor despre iesirea Romaniei din recesiune?

„Eu o vad ca pe un fenomen. Inseamna ca economia romaneasca nu mai coboara, avem o crestere, asta este foarte important. Conteaza mai putin procentul. Atunci cand o economie creste, da incredere investitorilor, a celor care finanteaza deficitul bugetar. Si creste si increderea bancilor. E vorba de incredere", a spus Gheorghe Ialomitianu pentru Stirile ProTV.

Ialomitianu arata ca cele mai multe dintre tarile care au iesit din recesiune n-au avut o crestere economica spectaculoasa. Problema Romaniei este aceea de a inregistra o crestere sustenabila si de a o mentine pe termen lung, crede oficialul.

Potrivit ministrului Finantelor, in acest an, Romania a reusit sa aiba incasari mai mari la bugetul de stat, fata de 2010.  Cat despre cel de-al doilea trimestru din 2011, Ialomitianu este tot mai optimist:

"Nu pot sa dau o cifra, dar eu zic ca o sa fie o crestere mai mare de 1,5%. Nu putem sa ne intoarcem la 2008, cand aveam o economie mica si trebuia s-o distribuim repede. Acum trebuie sa fim competenti. Guvernul Boc a zis foarte clar: mai multi bani pentru investitii, pentru crearea locurilor de munca", puncteaza el.

Guvernantii se concentreaza in aceasta perioada pe investitiile in infrastructura.

"Avem premise pentru a da mai multi bani pentru investitii. Asta trebuie sa fie foarte clar. Mai multe lucrari de investitii de infrastructura. Trebuie sa avem o economie sanatoasa si apoi sa facem distribuirea pentru salariati, pentru alte categorii sociale", a spus ministrul Finantelor.

Isi recupereaza bugetarii salariile in 2012?

Ialomitianu crede ca exista posibilitatea ca bugetarii sa revina la salariile de dinaintea taierilor de acum 2 ani chiar din prima zi a lui 2012.

"Ne-am dori de la 1 ianuarie. Dar prudenta trebuie sa ramana, la nivelul Guvernului, sa putem lua decizia atunci cand avem toate cifrele si sa nu dezamagim nici mediul de afaceri - adica sa taiem de la investitii si sa dam spre consum. Pentru ca, prioritatea Guvernului boc este dam mai mult la investitii. Numai asa poti sa ai o economie stabila, cand dai mai multi bani pentru investitii", explica ministrul.

Cu cat pot creste pensille anul viitor ?

"Preocuparea noastra este sa dam mai multi bani pentru investitii. Anul acesta avem 35 de miliarde, la anul peste 42 de miliarde. Am mers pe varianta ratei inflatiei. Opozitia a zis sa mergem pe varianta salariul mediu. Ne asumam aceasta varianta. Eu cred ca este corecta, pentru ca trebuie sa majoram pensiile in functie de rata inflatiei", subliniaza Ialomitianu.

Cat despre majorarea pensiilor cu 5-6%, aceasta posibilitate este, momentan, in lucru. Conform acordului cu FMI si Comisia Europeana, Ministerul de Finante are obligatia sa prezinte reprezentantilor acestor organisme decizia luata.

In plus, Ialomitianu sustine urmatoarele:

"Daca nu se luau masurile in 2009/2010, Romania intra in incapacitate de plata. Sigur ca noi am iesit mai tarziu din recesiune, pentru ca noi nu am avut aceeasi situatie ca celelalte tari la sfarsitul lui 2008. Am avut un deficit excesiv, neincrederea investitorilor, a celor care finantau deficitul, plus un sistem nesustenabil a cheltuielilor cu salariile si a chelt. sociale. Romania a fost nevoita sa-si asigure o situatie la nivel macroeconomic. Romania nu a fost pregatita atunci cand a venit criza. Au fost tari care au avut un fond de rezerva. Noi am cheltuit tot in 2008 si unele economii la bugetul de asigurari sociale au fost tranformate in cheltuieli pe termen lung. Romania nu a putut sa dea mediului de afaceri masurile necesare."

Ministrul Finantelor crede ca, in prezent, guvernantii au reusit sa asigure o consolidare fiscala.

TVA-ul si cota unica nu se modifica nici in 2012

Despre posibilitatea reducerii TVA-ului si a cotei unica, ministrul Finantelor sustine ca acest lucru nu va intampla nici in 2011 si nici anul viitor.

"Punem in pericol posibilitatea salariilor si a banilor pentru investitii. Nu cred ca nici un alt guvern ar putea acum sa modifice TVA-ul si cota unica. Astfel, tot ce-am construit pana acum s-ar duce pe apa sambetei", a afirmat Gheorghe Ialomitianu.

Cine ar putea spera la un ajutor financiar, odata ce subventiile vor fi eliminate?

Despre propunerea privind renuntarea la alocarea de resurse pentru energie, ministrul sustine ca nu i se pare corect si normal ca toata lumea sa beneficieze de aceste subventii.

"Subventiile de la buget trebuie sa le dam la persoanelor cu venituri mici. Nu este corect. Ajutoarele sociale care se dadeau pana acum, erau completate cu o parte din subventiile care se acordate in mod global. Noi vrem sa ne extindem spre nivelul salariului mediu. Avem in vedere chiar si persoanele cu venituri medii", a explicat ministrul.

"In Romania, sunt foarte multe persoane care lucreaza la negru"

Seful SRI declara recent ca economia la negru reprezinta intre 25 si 27% din PIB-ul Romaniei. Ialomitianu sustine ca nu se poate pronunta asupra acestui procent, dar recunoaste, ca, in Romania sunt foarte multi oameni care lucreaza la negru.

"Noi am venit cu flexibilizarea codului muncii. Am venit cu legea zilierilor - nu mai au motivul sa riste, pentru ca si sanctiunile sunt foarte dure. Sunt zone unde evaziunea este foarte mare. Sunt foarte multe companii care au angajati cu salariul minim. Sunt unii care n-au contracte", a spus acesta.

Companiile de stat vor fi conduse de manageri privati

 "Inca trebuie sa imbunatatim managementul la toate companiile de stat. Urgente sunt companiile care inregistreaza pierderi. Se preconizeaza ca pana la sfarsitul lui 2011, o sa avem management privat la intreprinderile de stat, plus diverse planuri de masuri, de restructurare", spune Ialomitianu.

Totodata, se va organiza o licitatie, privind pozitiile de manageri in cadrul acestor companii privatizate.

"Sunt convins ca multi manageri din Romania vor veni la acel concurs. Privatizarea este calea cea mai buna pentru ca o companie sa ddevina mai eficienta. Sigur ca exista insa si companii care nu pot deveni privatizate. Imi pare rau ca Petromul a fost privatizat - este o decizie politica, dar nu le putem privatiza pe toate - unele sunt companii de interes national", a explicat ministrul Finantelor.

Acesta s-a referit si la operatorul aerian Tarom, care, sustine el, poate merge pe o majorare de capital social, pentru a atrage resurse financiare, pentru imbunatatire.

Arestarea sefului FMI nu afecteaza relatiile dintre Romania si FMI

"E regretabil ca s-a intamplat asa ceva. Relatiile dintre Romania si FMI nu vor fi afectate", a spus pentru Pro Tv, Ialomitianu.
 
Ce se intampla cu terenurile agricole nelucrate?

Ministerul Finantelor lucreaza impreuna cu Ministerul Agriculturii  la o modalitate de impozitare a terenurilor agricole nelucrate.

"Eu spun ca ar tb sa impozitam lucrarile nelucrate. Sigur ca ar tb sa avem in vedere si un minim de suprafata care sa fie supusa impozitarii - daca e intravilan sau extravilam, cat si modul de dobandire al terenului. Sunt persoane care au cumparat suprafete foarte mari si nu le-au lucrat, practic le-au scos din circuitul economic.Vorbim despre sute de hectare", a subliniat ministrul Finantelor.

Cat despre reducerea accizei la carburanti, Ialomitianu sustine ca Romania a negociat cu reprezentantii Comisiei Europene privind acciza minima la care trebuie sa ajunga.

"Noi nu suntem in situatia celorlalte tari din UE, sa putem sa reducem acciza la carburanti", a spus acesta.