"Exista un alt risc pentru statele membre care nu sunt in zona euro si care doresc sa devina membre ale Zonei euro, de altfel sunt obligate prin Tratatul de Aderare. In momentul in care vor dori sa adere la Zona euro si vor putea sa adere la zona euro, criteriile de aderare sa fie atat de complicate incat aderarea sa fie posibila doar pe termen lung si foarte lung. Sunt niste riscuri pe care le urmarim indeaproape, sunt niste lucruri pe care le avem in vedere in negocierile extrem de complicate care se deruleaza in momentul de fata, fie ca vorbim de propunerile Comisiei Europene legate de prima etapa a Uniunii bancare, fie ca vorbim de celelalte proiecte pe termen mai lung", a afirmat Orban, potrivit Mediafax.

El a mentionat ca exista riscul ca statele UE care nu sunt membre in zona euro sa devina de "categorie secundara", sa ramana la "periferia UE".

"Pe de alta parte, exista un mare risc pentru statele care nu sunt in momentul de fata parte a zonei euro: riscul ca sa se creeze o categorie secundara, ca aceste state membre sa se afle intr-un fel sau altul la periferia UE si este un risc pe care speram ca il va urmari foarte atent Comisia Europeana si va veni cu acele propuneri menite sa inlature aceasta separare in doua sau mai multe grupuri a statelor membre din UE", a spus Orban.

Presedintele Traian Basescu a declarat, in urma cu o luna, ca Romania nu are niciun motiv in acest moment sa modifice tinta de aderare la Euro in 2015 si ca ramanerea in afara zonei euro ar fi "o drama", aratand ca este un tren pe care riscam sa nu-l mai putem prinde in viitor.

"Un element esential in a fi convingatori in solicitarile noastre este de mentinere a tintei noastre de aderare la Zona euro, care trebuie sa ramana 2015. Numai daca viata ne va demonstra ca nu putem, ca nu suntem capabili, ar trebui sa ne modificam tinta. Dar in acest moment nu avem niciun motiv sa ne modificam tinta, care este 2015", sustinea atunci Traian Basescu.

"Riscul sa mai stam, sa mai cugetam, este major si exista riscul ca trenul sa treaca si sa nu mai revina in gara (...) Va asigur ca ramanerea in afara Zonei euro ar fi o drama pe termen mediu si lung pentru Romania. (...) Va repet, este un trend pe care riscam sa nu mai putem sa il prindem in viitor", adauga seful statului.

De cealalta parte, premierul Victor Ponta declara, in septembrie, ca Romania va decide in privinta aderarii la uniunea bancara dupa ce vor fi clarificate unele probleme expuse de alte tari, precum Polonia, si pornind de la ideea ca oficialii romani trebuie sa fie "la masa", proiectul actual nepermitand Romaniei sa isi exprime opinia in uniune.