Reactia poporului impotriva masurilor de austeritate cu siguranta nu este ceva nemaintalnit in Romania, iar alegerile parlamentare programate pentru luna decembrie 2012 ar putea adauga un alt strat de incertitudine si volatilitate. Oricum, dezbaterile politice despre reforma si schimbarea in Romania nu reprezinta ceva nou pentru noi, a scris Mark Mobius, seful administratorului Fondului Proprietatea. Astfel de dezbateri au loc peste tot in lume si in aproape fiecare tara.

Vestea buna este ca Romania se indreapta spre schimbari pozitive si spre reforma de ceva timp si merge mai departe. Cred ca perspectivele pe termen lung pentru economie sunt bune, a adaugat Mark Mobius.

"Motivele mele? Romania a luat deja o gramata de medicamente amare prescrise de FMI, iar acum apare bine pozitionata, indreptandu-se spre o crestere economica accelerata in urmatorii ani.  Desigur, 2012 a fost o provocare din cauza problemelor din zona euro si a luptei politice, dar odata ce acestea incep sa dispara cred ca economia romaneasca ar putea sa fie unul dintre liderii cresterii Europei", a arata Mark Mobius in analiza sa.

Cele mai multe tari din UE inca trebuie sa aplice masurile de austeritate dificile pe care Romania le-a implementat deja. Desi fortata sa-si consume o parte din rezerve, Romania a reusit sa micsoreze bugetul si sa ramburseze o parte din datoriile sale, lucruri recunoscute si de catre unele agentii de rating in acest an, spre deosebire de multe state din UE care au avut parte de retrogradari, a comentat Mark Mobius.

De asemenea, pe lista lucrurilor pozitive, resursele naturale ale Romaniei ofera un avantaj la nivel mondial. Cei mai multi oameni stiu despre bogatiile petroliere ale Rusiei, dar Romania a fost de fapt prima tara din Europa care a produs petrol pe o scara larga, cu o productie oficiala inregistrata in statisticile internationale.

"Noi credem ca si mai multe gaze naturale si petrol pot fi descoperite acolo, asa ca acesta este un alt domeniu care me incanta ca investitori", a mai notat Mark Mobius.