Banca Mondiala i-a acordat Rwandei pozitia 45 intr-un top al tarilor in care se fac afaceri cel mai usor. In Africa nu are concurenta din punctul acesta de vedere. Iar Transparency International a declarat-o mai putin corupta comparativ cu Grecia si Italia.

Exista si un om care a primit credit pentru toate aceste realizari: Paul Kagame, aflat acum in cel de-a 13 lea an ca presedinte. O figura insa extrem de controversata. Se spune despre el ca a pus capat genocidului, statele vecine il stiu de frica, iar multi acuza ca alegerile din Rwanda sunt un fals. A reusit totusi sa aduca aceasta tara africana in cea mai buna stare comparativ cu celelalte de pe continet. A avut insa de infruntat multe obstacole. Rwanda este pozitionata geografic intre cele mai corupte state. Este tara cu cea mai mare densitate a populatiei din Africa, iar locuitorii castiga un salariu de 1300 de dolari pe an. Oricum, dublu fata de 1994, iar asta se datoreaza tot lui Kagame. Investitorii sunt in acest moment impresionati.

Presedintele Kagame i-a acordat in 2012 un interviu jurnalistului CNN, Fareed Zakaria.

Zakaria: Cand oamenii se gandesc la Africa, coruptia este imaginea dominanta.  Iar cand vorbesti cu oamenii de afaceri, adesea iti spun ca aceasta este principala problema. Cum ati reusit sa creati o alta cultura sau este vorba despre institutii, legi care au dat de pamant cu coruptia?

Kagame: In cazul nostru, nu exista un singur “medicament minune”. Sunt mai multe, care combinate au dus la rezultate bune.  In primul rand, educatia. Oamenii au inceput sa constientizeze existenta si importanta ei, au inceput sa vorbeasca despre asta. Noi am discutat cu ei, le-am aratat cum coruptia poate distruge institutiile care ar trebui sa-i serveasca pe ei intr-un mod civilizat si la standarde demne. In acelasi timp, a trebuit sa responsabilizam institutiile.

Zakaria: Sistemul a trimis multe persoane la inchisoare pentru coruptie. Multi ministri mai ales.

Kagame: Am descoperit oamenii care au folosit banii publici in propriul interes si nu spre binele societatii. Apoi au ajuns dupa gratii.

Zakaria: Cum reusiti sa-i mentineti pe oameni departe de coruptie? In multe tari, sistemul judiciar, in primul rand, este cel mai corupt, si intreg procesul este automat compromis.

Kagame: Sunt intrebari grele, dar a trebuit sa incepem de undeva. Si cel mai bun loc este varful. Important este sa ai la varf lideri care sa aiba curaj sa tina piept coruptiei. E nevoie insa de ceva timp si clar de efort.

Ramane de vazut cat va reusi Rwanda sa mai creasca in ochii tuturor in urmatorii ani si ce se va intampla cu Kagame, pe care nu putini il considera un dictator.